Nu er zo veel heerlijke en gezonde smoothies zijn, raken de ouderwetse milkshakes een beetje op de achtergrond. Maar met de steeds hoger wordende temperaturen in de zomermaanden zouden ze toch weer wat meer uit het vergeethoekje gehaald moeten worden, want wat is er nu lekkerder dan zo’n heerlijke koude, romige milkshake?

Een vloeibaar ijsje

Een milkshake zit een beetje tussen een ijsje en een drankje in, een vloeibaar ijsje bijna. Een milkshake maak je het gemakkelijkst met een blender, want met een blender mix en pureer je het drankje, je haalt eventuele klontje eruit én je slaat er ook nog wat lucht in. Heb je geen blender, dan kun je een milkshake ook maken met een keukenmachine, staafmixer of een gewone mixer. Gaat allemaal goed, maar het eindresultaat is dan nét iets anders, iets minder luchtig meestal.

Basisrecept voor milkshake

1 deel vruchtensiroop- of moes
2 delen roomijs
4 delen melk
Alles samen in de blender en mixen maar. Klaar!

Met dit basisrecept kun je volop variëren en je milkshake net zo gezond of romig maken als je wilt.

1 deel vruchtenmoes- of siroop:
Voor de vruchtenmoes kun je al het verse, bevroren of ingeblikte fruit nemen dat je maar lekker vindt. Natuurlijk is vers fruit het lekkerst en het is ook de meest gezonde optie. Als je een goede blender hebt, kun je het fruit gewoon met de milkshake mee pureren, je hoeft er niet eerst moes van te maken. Maar je zou ook compote of jam kunnen nemen in een smaak die je lekker vindt. Als je je milkshake liever met siroop maakt (dat geeft ook een iets gladder resultaat), dan kun je een keuze maken uit de vele soorten limonadesiropen, maar ik zou dan toch eerder kiezen voor een diksap: niet alleen veel lekkerder, maar ook een heel stuk gezonder. Als je toch voor gezond gaat, zijn de vele zoetmiddelen uit de natuurwinkel ook een goed idee: neem dan i.p.v. vruchtensiroop bijvoorbeeld dadelstroop, ahornsiroop, rijststroop o.i.d.

2 delen roomijs:
Een echte milkshake maak je met roomijs. Voor een volle, romige smaak heb je dat echt nodig. Water- of sorbetijs zou het geheel veel te schraal maken.

4 delen melk:
Met de melk kun je wel weer volop variëren: je kunt de melk bijvoorbeeld op smaak brengen met oploskoffie, cacao, vanille-extract, kaneel, anijs e.d., maar je kunt ook een keuze maken uit de vele alternatieve melksoorten die er nu op de markt zijn. Kies bijvoorbeeld eens sojamelk, amandelmelk (zie ook het videorecept Amandelmelk) of een andere notenmelk.

Shake met bevroren fruit

Een eigentijdse, gezondere variant op de milkshake is de shake met bevroren fruit. Hiervoor combineer de eerste twee ingrediënten: de vruchten en het roomijs vervang je dan door bevroren fruit. Hieraan hoef je alleen maar een melksoort toe te voegen en desgewenst wat zoetmiddel. Lekker combinaties zijn bijvoorbeeld amandelmelk met een ingevroren banaan (en desgewenst een eetlepel cacao), sojamelk met frambozen en wat vanille-extract, of kokos/rijstmelk met blauwe bessen.