Nog niet zo lang geleden kreeg je een lekker versgezet kopje koffie uit een koffiezetapparaat als je bij iemand op bezoek kwam. Daar kwam een tijdje later de opgeklopte melk bij, die meestal met een speciaal melkkloppertje of een handmatig bediende melkopschuimer gemaakt werd. De ontwikkeling van de hele koffiecultuur ging echter razendsnel en nu loopt iedereen die geen luxe espressoapparaat op zijn aanrecht heeft staan al weer hopeloos achter. Zoals ik dus.
Het onverslijtbare duo
Eerlijk is eerlijk, de koffie uit zo’n apparaat smaakt geweldig. De opgeschuimde melk uit het stoompijpje of de Aerolatte ook. Toch krijg ik het niet vaak als ik bij iemand op bezoek ben, want het schoonmaken blijkt nogal vervelend te zijn. Zelf klop ik nog altijd melk voor de koffie in een pannetje op de Aga. Heeft wel iets gezelligs. En mijn onverslijtbare duo, het pannetje en de melkklopper, gaan daarna gewoon de afwasser in.
Welke melk schuimt het best?
Wat voor melk kun je nu het beste gebruiken om op te schuimen? De meningen zijn erover verdeeld. Halfvolle melk en magere melk zijn hoger in proteïne en daarom gemakkelijker op te kloppen tot stevig, droog schuim. Maar volle melk geeft een zachter schuim met meer smaak. Als je de melk op de Aga klopt, maakt het niet zoveel uit, is mijn ervaring, zolang je de melk maar langzaam verwarmt, dus op de sudderplaat, en niet aan de kook laat komen. De ideale temperatuur om de melk op te kloppen, ligt tussen de 70 en de 80 °C, dus laat de melk niet aan de kook komen.
Swizzle-stick
De afgelopen jaren heb ik al heel wat manieren uitgeprobeerd om mooi melkschuim te maken en uiteindelijk ben ik blijven hangen bij het hoge melkpannetje met daarbij als melkklopper de roestvaststalen swizzle-stick, een spiraalvormige garde. Omdat het melkpannetje hoog is, spat de melk er tijdens het opschuimen niet uit, en de swizzle-stick zorgt voor veel kleine luchtbelletjes in de melk, waardoor een mooi egaal schuim ontstaat. Na het opschuimen kun je met het melkpannetje een paar keer op de plaat tikken, zodat de grote luchtbellen naar boven komen en een mooi gelijkmatig schuim overblijft. Wil je eens zien hoe dat in zijn werk gaat, klik dan hier.