Wat is een eetlepel?
Wat is het soms toch lastig: in de ingrediëntenlijst van je recept staat dat je 1 eetlepel kaneel moet nemen en 1 theelepel gemalen kruidnagel. Maar hoeveel is nu precies een eetlepel of een theelepel? De eetlepel uit je besteklade heeft vaak een inhoud van ergens tussen de 10 en 12 ml. Heb je een mooi antiek bestek, dan heeft je eetlepel soms wel aan een inhoud van 15 ml. Hetzelfde geldt voor een theelepel: daar heb je grote en kleine van. De theelepeltjes waarmee je in je koffie en thee roert hebben meestal een inhoudsmaat van 2 à 3 ml. Maar er zijn ook grotere en kleinere. En wat dan te doen als je recept uit het buitenland komt of je recept komt uit een vertaald boek? De koffielepels hebben buiten Nederland meestal een inhoud van 5 ml. En dan nog een moeilijkheid: neem je een afgestreken lepel of eentje met een bergje erop?
Het verschil in de inhoudsmaten van thee- en eetlepels kan voor een groot smaakverschil in je gerecht zorgen. Staat er in je recept dat je een eetlepel zout nodig hebt om twee broden te bakken, en je gebruikt een eetlepel met een inhoud van 10 ml om je zout af te wegen, dan krijg je een brood met een hele vlakke smaak. Een ander voorbeeld: je maakt een sausje met wasabipasta: met de theelepel uit je bestekbak krijg je een flauw sausje, maar gebruik je een grote theelepel van deze pasta, dan heb je een pittig sausje waarvan je even naar adem moet snakken.
Standaard maten
Receptenschrijvers gebruiken daarom altijd gestandaardiseerde maatlepels. De maatlepel die voor een eetlepel wordt gebruikt is altijd 15 ml, die van een theelepel 5 ml. Een enkele maal zie je in recepten van Engelse oorsprong ook nog wel de aanduiding dessertlepel; die is officieel 10 ml. De inhoudsmaat is altijd een afgestreken maatschep. Om je recepten goed kloppend te krijgen en/of goed op smaak te brengen heb je dus gestandaardiseerde maatlepels nodig. Vaak zie je in kookwinkels setjes metalen maatlepels. Niet altijd even handig, want er worden meestal vier of vijf maatlepeltjes met een ringetje aan elkaar vastgemaakt; gebruik je een van de maatlepeltjes, dan moet het hele setje de afwas in.
Zelf gebruik ik daarom altijd een alles-in-één-maatlepel. Dat is een maatlepel met aan de ene kant de eetlepelmaat van 15 ml (en daarin ook een aanduiding voor ½ eetlepel) en aan de andere kant de theelepelmaat van 5 ml (met ook hier een streepje waaraan je kunt zien hoeveel ½ theelepel is). Alle maten gemakkelijk bij elkaar dus. Die maatlepeltjes zijn er in allerlei kleuren, dus je raakt ze niet zo snel kwijt in je bestekbak. Ben je daar wel bang voor, dan ‘plak’ je de maatlepel – die magnetisch is – gewoon op de koelkast.
Al de recepten die ik schrijf, ook in mijn kookboeken, gaan altijd uit van gestandaardiseerde maatlepels!