Al sinds de prehistorie eten mensen linzen. Het is een bijzonder voedzaam (eiwitrijk), maar ook een heel veelzijdig voedingsmiddel. Linzen kun je verwerken tot een stevige soep, stoofpotten en curry’s, maar ze zijn ook heerlijk in salades of gepureerd.

Werkwijze

De meeste peulvruchten moeten geweekt worden, maar bij linzen hoeft dat niet. (Voorweken kan wel, je verkort er de kooktijd wat mee.) Je moet linzen van tevoren altijd goed wassen, want soms zitten er kleine steentjes of rommeltjes tussen. Doe je dat in een grote schaal met water, dan komen de ongerechtigheden meestal vanzelf boven drijven. Daarna breng je de linzen aan de kook in drie keer de hoeveelheid water. Je voegt geen zout aan het kookwater toe, want dan koken ze eerder kapot. Je kunt het water wel op smaak brengen met een reepje kombu (dat verkort ook de kooktijd) en/of je laat wat verse kruiden zoals rozemarijn, tijm of laurierblad mee koken. De kooktijd is meestal zo’n 20 à 25 minuten. Als je op een Aga kookt, breng je de linzen bij voorkeur langzaam aan de kook op de sudderplaat en je zet ze daarna in de kookoven. Controleer de gaarheid na twintig minuten. Laat linzen vooral niet te lang koken, anders worden ze papperig. Voor een betere verteerbaarheid laat je de afgegoten linzen nog minimaal 20 minuten in een gesloten pan nawellen, bijvoorbeeld achter de hete plaat of in de warmhoudoven. Heb je geen Aga, wikkel de pan dan in een grote badhanddoek of gebruik een hooikist/hooimadam.

Linzensoorten

  • Linzen zijn er in verschillende kleuren. Blonde linzen komen uit Frankrijk, bruine linzen uit Duitsland en de taankleurige linzen uit Amerika.
  • Berglinzen komen uit Turkije. Van buiten zijn ze bruin, van binnen rood. Berglinzen blijven bij het koken heel.
  • Rode linzen zijn eigenlijk linzen waarvan het buitenste vliesje verwijderd is. Hierdoor zijn ze snel klaar en koken ze eerder stuk. Daarom zijn rode linzen heel geschikt om soepen, curry’s en sauzen te maken.
  • Puy-linzen zijn eigenlijk de beroemdste en meest verfijnde linzen. Ze zijn iets boller dan de andere linzen en ook iets kleiner. Ze bevatten minder zetmeel, wat een kortere kooktijd, een aangename consistentie en een goede verteerbaarheid tot gevolg heeft. Tijdens het koken kleuren ze bruin.
  • Belugalinzen hebben een aantrekkelijke diepzwarte glans, maar door het koken gaat die verloren.

Voor een optimale opname van ijzer is het aan te raden peulvruchten samen met vitamine C-houdende groenten en/of fruit te eten. Eet je de linzen samen met granen, dan heb je een volwaardige eiwitrijke maaltijd.

Tip: Gebruik je vaak kleinere hoeveelheden linzen, dan is het handig om wat potjes in voorraad te hebben. Kook daarvoor een heel pak linzen. Verdeel de linzen over schone jampotjes tot een centimeter onder de rand. Zet de potjes in de diepvries. Ze ontdooien razendsnel, is mijn ervaring! En je hebt op deze manier ongeveer zes potjes linzen voor de prijs van één potje uit de supermarkt!