In warme zomers wordt er heel wat koude frisdrank weggewerkt. Lekker hoor, zo’n koud drankje, maar eigenlijk zijn de drankjes meestal iets te zoet en bevatten ze te veel kleurstoffen, smaakmiddelen, en suiker of kunstmatige zoetmiddelen. Wat de verpakking je ook wil laten geloven, in de meeste gevallen is limonade niet veel meer dan water, zoetigheid en wat toegevoegde kleurtjes en smaakjes.

Zomerse dorstlesser

Lemonade, de oorspronkelijke vorm van onze limonade, is snel zelf gemaakt, smaakt lekker, is een heerlijke dorstlesser en je weet wat erin gaat, namelijk niets meer dan water, citroen en suiker. Dus niet alleen lekker fris, maar ook nog eens een stuk gezonder:

  • Het water zorgt ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt met het warme weer.
  • De vitamine C uit de citroen zorgt voor weerstand, vermindert de kans op nierstenen, is een natuurlijk anticholesterolmiddel, heeft een reinigende werking op de darmen, helpt bij het afvallen omdat het hongerstillend is en vermindert de aandrang tot snacken.
  • Water in combinatie met citroen zorgt voor een betere spijsvertering en helpt de huid in een goede conditie te houden.

Lemonade zelf maken

1 deel versgeperst citroensap
1 deel suikersiroop*
5 delen water (kan ook bubbelwater zijn)
om te serveren: ijsblokjes, schijfjes citroen, blaadjes munt

* Suikerstroop: los 500 gram suiker op in ½ liter water in een pan op de sudderplaat. Kook twee minuten zacht door. Laat afkoelen en bewaar in een fles in de koelkast. De suikerstroop is heel lang houdbaar.

Pers de citroenen uit en verwijder de pitjes. Je kunt zelf kiezen of je wat van de citroenpulp aan de limonade wilt toevoegen. Doe het citroensap in een kan en voeg de afgekoelde suikerstroop en het water toe. Roer door, proef en voeg eventueel meer citroensap, suikerstroop of water toe. Laat de lemonade in de koelkast goed koud worden. Serveer met ijsblokjes, schijfjes citroen en eventueel muntblaadjes.

Tip: Wil je de lemonade zoeter, gebruik dan sinaasappels in plaats van citroenen. Voor een aromatische smaak gebruik je (gedeeltelijk) limoensap.