Dol op lekkere geurtjes in huis? Leg dan een vers takje rozemarijn op de geopende sudderplaat. De heerlijke geur uit de etherische olie in de rozemarijn verspreidt zich dan al snel door de keuken. Als er in de keuken een echt onaangenaam geurtje hangt, kun je hetzelfde doen, maar gebruik dan een laurierblad.

Tegen vliegen en wespen

Ben je de vliegen en wespen in je keuken liever kwijt dan rijk, leg dan wat blaadjes koninginnekruid (Eupatorium cannabinum) op de sudderplaat.

Rookluchtjes verwijderen

Bij rooklucht in de keuken doe je wat spiritus in een schaaltje en dat zet je achter op de Aga. De rooklucht verdwijnt dan snel.

Lucht verfrissen

Ruikt het wat muf in huis, bijvoorbeeld als je een paar dagen weg bent geweest? Leg dan wat schillen van citroenen en/of sinaasappels op de Aga en laat ze erop liggen totdat ze uitgedroogd zijn. Daar kun je trouwens dan ook gelijk weer de kachel of open haard mee aanmaken, en ook dat geeft weer een lekker geurtje.

Aangename geur in de keuken

Een andere manier om de keuken lekker te laten ruiken: zet een schaaltje water tussen de kookplaten (dat is de warmste plaats op het bovenblad) en doe daarin een paar druppels etherische olie. Neem een zuivere etherische olie van een goed merk en kies een geurtje dat bij het seizoen of de gelegenheid past. Druppel ongeveer vijf druppels etherische olie in 1 dl water en gebruik een schaaltje met een brede bodem dat goed contact maakt met de bovenplaat van de Aga. Op dezelfde manier kun je ook hele specerijen laten ‘verdampen’. Doe daarvoor in een bakje warm water bijvoorbeeld een half opengesneden vanillestokje, steranijs, kardemompeulen of kaneelstokjes. Voeg wat suiker toe om de geur te versterken.

Hulp bij verkoudheid

Ook bij verkoudheid kan de Aga uitkomst bieden: los wat Dampo op in een schaaltje water en zet het op het bovenblad van de cooker, tussen de twee platen in. Zodra het water met daarin de inhalatiezalf begint te verdampen, ga je wat vrijer ademhalen.

Zelfs restjes ruiken lekker!

Lege parfum- en eau de toiletflesjes geven nog een tijdje een lekker geurtje af als ze geopend op de Aga worden gezet.