Voordat het echt gaat vriezen, kun je de laatste kruiden uit de tuin nog oogsten. Veel kruiden droog je gemakkelijk op of boven de Aga, bijvoorbeeld rozemarijn of tijm. Hang ze in bosjes boven het fornuis of leg de takjes op een roostertje boven de warmhoudplaat of op de sudderplaatdeksel. Je kunt ook de warmhoudoven gebruiken. Als de kruiden goed droog zijn, snijd of wrijf je ze klein of je maalt ze in de foodprocessor. Daarna doe je ze in een klein afsluitbaar blikje of een donker glazen potje (al doen de doorzichtige glazen kruidenpotjes uit de winkel je wat anders geloven …). Bewaar de kruiden op een niet te warme, donkere plaats.

Gedroogde kruiden zijn heel geschikt om in kruidenzout te verwerken. Je kunt zelf allerlei samenstellingen maken, met de kruiden die je het lekkerst vindt: verser, lekkerder en ook veel voordeliger dan de kleine potjes kruidenzout uit de supermarkt. Hieronder vind je vast twee heerlijke kruidenzoutmengsels.

Om kruidenzout te maken meng je de verschillende kruiden en het grove zeezout goed door elkaar. Doe het kruidenzout dan over in een molen. Omdat het kruidenzout harde bestanddelen (het zeezout) en zachte (de kruiden) bevat, kun je het beste een molen met een keramisch maalwerk gebruiken, die kan goed overweg met de verschillende hardheden. Het kruidenzout dat je over hebt, kun je in een afgesloten potje bewaren.

Echt, je wilt nooit meer iets anders op je gekookte eitje!

Provencaals kruidenzout

250 gram grof zeezout
1½ eetlepel gedroogde knoflookstukjes
1½ eetlepel zwarte peperkorrels
2 theelepels gedroogde paprika-of chilivlokjes
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde majoraan
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
½ eetlepel gedroogde peterselie
½ eetlepel gedroogde selderij

Toscaans kruidenzout

250 gram grof zeezout
1½ eetlepel gedroogde knoflookstukjes
1½ eetlepel gedroogde ui
1 eetlepel basilicum
1½ eetlepel witte peperkorrels
1 eetlepel gedroogde oregano
½ eetlepel gedroogde majoraan
2 theelepels gedroogde chili- of paprikavlokjes
1 eetlepel gedroogde tijm