In de winkel zijn heerlijke kruidenoliën te koop waarmee je een lekkere dressing maakt, vlees of vis bestrijkt, een groenteschoteltje mee oppept, soep en brood aromatiseert en wat al niet meer. Het is heel gemakkelijk om zelf zo’n lekkere olie te maken en veel moeite kost het niet.

Kies een neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie, arachideolie of druivenpitolie. Als je kruidenolie op basis van olijfolie wilt maken, kan dat ook, maar gebruik dan een olijfolie met een niet al te nadrukkelijke smaak, want die zal anders de kruiden overheersen. Voor een olie die je binnen een paar dagen wilt gebruiken, kun je verse kruiden nemen, maar wil je de olie langer bewaren, dan kun je beter uitgaan van gedroogde kruiden. Dat kunnen gekochte kruiden zijn, maar leuker is het om zelf kruiden boven op de Aga of in de warmhoudoven te drogen.

Verse kruidenolie

Neem 50 gram zachte verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, basilicum, kervel, koriander) of 25 gram stevige verse kruiden (bijvoorbeeld oregano, rozemarijn, salie of tijm) op 2½ dl olie. Bak de verse kruiden in een paar eetlepels van de olie. Dat hoeft maar heel kort; tot de blaadjes verkleuren. Langer dan een minuutje duurt dat niet. Laat het mengsel afkoelen. Pureer het mengseltje met de rest van de olie in een keukenmachine of met een staafmixer en zet het een nacht in de koelkast. Gebruik de olie zo of, als je een heldere olie wilt, zeef hem dan. De olie is een paar dagen in de koelkast houdbaar.

Houdbare kruidenolie

Deze olie is nog gemakkelijker te maken: doe de gedroogde kruiden (één soort of een mix van verschillende kruiden) in een pot of fles en giet er olie op. Er kunnen ook specerijen of geblancheerde knoflook bij. De kruiden moeten helemaal onder staan, anders gaan ze schimmelen. Hoe meer kruiden, hoe sterker de olie. Laat de afgesloten pot twee à drie weken op kamertemperatuur trekken en zeef de olie daarna. Heeft de olie nog niet genoeg smaak, dan gebruik je de gezeefde olie nogmaals voor hetzelfde proces. Gebruik bij voorkeur een donkere pot of fles, want licht beïnvloedt de olie nadelig.

Het is belangrijk om de olie na het trekken te zeven. Het ziet er natuurlijk heel leuk decoratief uit om een of meer takjes kruiden in een flesje olie te steken, maar voor de olie is het niet zo best; hij zal dan sneller troebel worden of bederven. De olie is 3 tot 6 maanden houdbaar.