Net als kruidenolie (zie ook de Tip Kruidenolie) is ook kruidenazijn gemakkelijk en snel zelf te maken. De toepassing van azijn is wat beperkter dan kruidenolie; kruidenazijn wordt voornamelijk gebruikt voor dressings; een lekkere kruidenazijn kan echter nét het verschil tussen een gewone dressing en een culinair hoogstandje betekenen.

Bij kruidenoliën moet altijd goed opgelet worden voor bederf, maar bij kruidenazijn kun je wat minder streng te werk gaan. Azijn is namelijk zo zuur dat eventuele bacteriën geen kans krijgen.

Werkwijze

Als basis wordt altijd een goede witte- of rode-wijnazijn gebruikt. Doe de kruiden en/of specerijen in een schone, droge pot of fles. Je kunt hierbij kiezen uit verse kruiden (dille- en dragonazijn zijn heel lekker), maar je kunt ook specerijen toevoegen zoals mosterdzaad, kruidnagels, jeneverbessen, witte of zwarte peperkorrels, pimentbesjes of korianderzaad. Ook kunnen er teentjes knoflook, sjalotjes of rode pepertjes in. Zorg er in ieder geval voor de dat de kruiden goed onder staan. Sluit de fles goed af en laat twee à drie weken op kamertemperatuur staan. Schud de fles af en toe even om. Zeef de azijn en doe hem over in een mooi flesje.

Een aparte soort azijn is frambozenazijn; deze combineert heel goed met zoete gerechten. Doe daarvoor 200 gram frambozen in een goed afsluitbare weckpot. Los 60 gram suiker in ½ liter witte-wijnazijn al roerend op de sudderplaat op. Giet het afgekoelde azijnmengsel over de frambozen en zet de afgesloten pot een paar weken op kamertemperatuur weg. Zeef de azijn en doe hem in een mooie fles met een leuk etiketje erop. Kruidenazijn is ook heel leuk als culinair presentje.