In een toko vind je allerlei heerlijke verse kruiden. Als je Oosters kookt, maak je bij voorkeur gebruik van deze verse kruiden, maar als je verder weg woont van de toko, of je besluit op het laatste moment Oosters te koken, dan moet je misschien je toevlucht nemen tot de houdbare varianten. Welke verse kruiden kun je zoal door houdbare vervangen?

Djerek poeroet

De blaadjes van deze citrusplant zijn herkenbaar aan de achtvorm en ze zijn zowel vers als gedroogd te koop. Ze ruiken en smaken naar citroen. Vervang 1 vers blaadje djerek poeroet door twee gedroogde blaadjes. Kun je helemaal niet aan djerek poeroet komen, vervang een vers blaadje dan door ½ theelepel citroenrasp.

Gemberwortel of djahé

Gemberwortel rasp je met je allerfijnste ras (bij voorkeur een microplane-rasp). Tegenwoordig vind je gemberwortel ook vaak bij de supermarkt. Je kunt de wortel behoorlijk lang in de groentela van je koelkast bewaren. 1 cm verse gemberwortel kun je vervangen door 1 theelepel gemberpoeder.

Laos (galangawortel)

Net als gemberwortel een hele aromatische wortel. Snijd de wortel in dunne plakjes en kneus ze voor gebruik met de bolle kant van een lepel zodat alle geuren en smaken goed vrijkomen. Laoswortel kun je in plakjes van 2 mm ook invriezen. Geen laoswortel? Dan vervang je een plakje laoswortel door 1 theelepel laospoeder.

Kentjoer

Een wortel met een sterk aromatische smaak. Net als laos snijd je de kentjoer in plakjes van 2 mm en kneus je ze voor gebruik. 1 cm kentjoer kun je vervangen door ¼ theelepel kentjoerpoeder.

Sereh

Vers citroengras heeft een sterke citroensmaak. Het is vers, gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar. 5 cm verse sereh (altijd de buitenste laag erafhalen) kun je vervangen door 1 stengeltje gedroogde sereh of door 1 theelepel serehpoeder.

Lombok

De Spaanse pepers zijn er in rood en groen. Ze worden minder pikant als je de zaden en vooral de zaadlijsten verwijdert. Een Spaans pepertje kun je vervangen door 1 à 2 theelepels sambal oelek.

Salamblaadjes

Salam is de Indonesische variant van ons laurierblad. Het is niet helemaal hetzelfde, maar een salamblad kun je vervangen door een laurierblad.

Koenjit

Wordt ook vaak als geelwortel of kurkuma verkocht. De verse oranjegele wortel moet je eerst schillen en daarna raspen. Vervang 1 cm koenjitwortel eventueel door 1 theelepel koenjit.