Iedere Aga-koker komt er wel eens eentje tegen in de oven: het onherkenbaar verkoolde zwarte klompje, waarvan de herkomst niet meer helemaal duidelijk is. Was het een gemorst restje? Een verdwaald afbakbroodje? Een vergeten gehaktbal? Tsja, geen kookwekker gezet. Dan móet je het wel een keertje vergeten.

Vier timers tegelijk

Omdat de Aga-ovens geen glazen deurtjes hebben, moet je altijd een kookwekker instellen die je eraan herinnert dat er een oven in gebruik is. Met meerdere ovens in gebruik, zou je ook meer kookwekkers moeten hebben. Niet zo handig, daarom bestaan er kookwekkers met daarop vier timers. Zowel Aga als CDN hebben deze timer in het assortiment: de kookwekkers van deze merken zijn hetzelfde, het enige verschil is de kleur en de prijs. Deze timers hebben echter nogal wat functies en knopjes, waardoor sommige mensen nogal eens de bomen door het bos niet meer zien.

Instellen

Hoe werkt deze timer? Allereerst stel je het schuifje aan de bovenkant in. Je kunt daar kiezen voor vier functies. In de praktijk zul je meestal maar van één van de functies gebruik maken: de Count Down-timer, die bij het derde stipje staat. Als deze functie geactiveerd is, kun je vier verschillende timertjes op de kookwekker instellen, dus kun je ook gerechten in vier verschillende ovens in de gaten houden.
Het gemakkelijkste is als je elk van de timertjes toewijst aan één van de ovens. Zelf wijs ik timer T1 toe aan de kookoven linksboven, T2 is de warmhoudoven links beneden, T3 is de braadoven en T4 is de bakoven. Zet je dus bijvoorbeeld een gerecht in de braadoven, dan stel je T3 in. Elk Aga-model is anders, dus je kunt zelf kiezen welke oven je aan elk timertje toewijst.
Elk van de timertjes kun je herkennen aan de piepjes. Als timer T1 afgaat hoor je één piepje per seconde. Gaat T2 af, dan hoor je twee piepjes per seconde, bij T3 hoor je drie piepjes en bij T4 hoor je dan uiteraard vier piepjes per seconde. Dus als het gerecht uit de braadoven klaar is, hoor je drie piepjes.

Als je de Count Down-timer geactiveerd hebt met het knopje aan de bovenzijde van de kookwekker, zie je links op het display COUNT DOWN staan, met daaronder de oven die je in kunt stellen, dus T1, T2, T3 of T4 staan. Druk nu één van de timertjes in. We gaan even uit van een kruidkoek die 90 minuten in de bakoven moet. De bakoven is toegewezen aan T4 (bij mijn Aga, bij de jouwe kan dat anders zijn). Druk dus T4 in. Onder het woord Count Down zie je nu de aanduiding T4. Vervolgens stel je de tijd in. Druk éénmaal op HR om één uur in te stellen. Dan moeten er nog 30 minuten ingesteld worden bij M. Elke keer dat je op de M-knop drukt, komt er één minuut bij. Handiger is in dit geval om het knopje ingedrukt te houden, dan telt de timer snel op. Staat de tijd in de display op 1:30, dan druk je op Start/Stop om het aftellen te starten. Als de baktijd voorbij is, hoor je vier snelle piepjes achter elkaar, dus je weet nu dat het gerecht in oven T4 gereed is. Als de timer piept, druk dan op Start/Stop om het geluid uit te schakelen. Heb je iets fout ingesteld en wil je opnieuw beginnen met instellen, dan druk je op ‘Clear’ om weer vanaf 0:00 in te stellen.

Nu wil je tegelijkertijd ook nog een pan met aardappels 40 minuten in de kookoven zetten. Het timertje hiervoor kun je gelijktijdig met het andere, al ingestelde, timertje laten lopen. Druk T1 in en houd de minutentimer ingedrukt totdat de tijd op de display op 0:40 staat. Druk dan op Start/Stop om de timer te starten. T1 staat nu in de display. Je kunt echter aan de knipperende T4 links in de display zien dat deze ook nog steeds ingesteld is. Wil je de tijd voor T4 bekijken, druk dan gewoon op T4 om de resterende baktijd in de bakoven te zien. Nu zie je T1 weer knipperen in de display, om je eraan te herinneren dat er ook nog iets in de kookoven staat. Op dezelfde manier kun je nu ook nog een tijd instellen voor de warmhoudoven T2 en de braadoven T3. Alle ovens die ingesteld zijn, worden op de op het display weergegeven.

Heb je geen kookwekker, of heb je iets in de oven dat uren lang of een hele nacht moet staan? Gebruik dan een van de volgende geheugensteuntjes:

  • Plak een Post-it plakpapiertje op de deur van de oven die in gebruik is.
  • Plak een koelkastmagneetje op de ovendeur.
  • Leg een knoop in de theedoek of handdoek die je over de stang van de Aga hangt.