Wat al te veel lekkere hapjes gehad met Kerst en Nieuwjaar? Dan wordt het nu weer tijd voor iets gezonds. Zure melkproducten zijn goed voor je darmflora en als je darmflora in orde is, heb je een betere weerstand. In het koude januari kun je dat goed gebruiken!
Een gezond melkdrankje
Kefir is zo’n gezond melkproduct. Veel supermarkten hebben kefir in het assortiment, maar als je het daar niet kunt vinden, dan heeft de natuurwinkel het zeker en dan heb je tenminste ook gelijk de gezonde biologische variant te pakken. Veel mensen maken kefir zelf. Dat is niet echt moeilijk, maar je moet er wel een levende kefircultuur voor hebben. Die ziet er wat korrelachtig, soms wat bloemkoolachtig, uit en het wordt ook wel een yoghurt– of kefirplantje genoemd. Aan zo’n kefircultuur is niet altijd even gemakkelijk te komen, vandaar dat de handel erop in gesprongen is met gedroogde kefirkorrels. Deze kun je, volgens de gebruiksaanwijzing, een keer of vijf gebruiken, en daarna moet je opnieuw beginnen met weer nieuwe gedroogde kefir. Gaat prima, smaakt ook lekker, maar al met al wordt je kefir zo wel aardig prijzig.
Melkkefir
Wij zijn hier gek op kefir. Melkkefir dan wel te verstaan. Waterkefir heb ik ook wel eens gemaakt maar dat zag eruit als slootwater. Het smaakte ook zo. Dat zou ik je dus niet aanraden. Maar melkkefir? Mmm, het lekkerste zuiveldrankje dat er is en gefermenteerde melkproducten zijn nog supergezond ook. We hebben hier wat afgeëxperimenteerd met de verschillende soorten kefir. Met de levende kefirkorrels lukte het best, maar het bleek bij ons toch lastig om de cultuur levend te houden. Als hij namelijk tijdens vakanties in de steek wordt gelaten, vindt hij dat niet prettig. Bovendien was het soms wel een gedoe met het zeven van de kefir. Met gedroogde kefirkorreltjes lukte het ook goed, maar dat vond ik toch wel weer prijzig worden. Dus langzamerhand hebben we een hele gemakkelijke methode ontwikkeld, die nauwelijks iets kost en overheerlijk is.
Werkwijze
Begin met een pot kefir uit de winkel en maak deze lekker op, maar bewaar er ½ dl van. Neem 1 liter gesteriliseerde melk en doe de helft ervan in de schone, omgespoelde fles. Giet de ½ dl kefir erbij en vul vervolgens aan met de rest van de melk tot aan de rand van de fles. Sluit de fles, schud een paar keer en zet de fles dan 24 uur naast de Aga, op de schouw boven de Aga, of op een andere plaats waar een aangename kamertemperatuur is. That’s all. Eén minuutje werk. Na deze 24 uur kun je de kefir in de koelkast bewaren. Tijdens het bewaren wordt hij ook vaak wat dikker. Bewaar van deze kefir weer ½ dl en begin weer van voren af aan. Hé, alweer een liter kefir gemaakt …
De wonderbaarlijke kefirvermenigvuldiging
Bij andere methoden om kefir te maken moet je na een keer of vijf met een nieuwe kefircultuur beginnen. Maar zoals wij kefir maken, blijft hij altijd goed. We zijn nu nog met de kefir bezig die we net na onze vakantie in augustus begonnen zijn en hij gaat waarschijnlijk nog wel even mee. Gaan we een keer op vakantie en kunnen we even niet doorgaan met onze kefir, dan kopen we gewoon een nieuwe pot kefir bij de natuurvoedingswinkel en beginnen we weer opnieuw. De melk die we gebruiken om kefir te maken is biologische gesteriliseerde volle melk. Gesteriliseerd omdat je zo minder problemen kunt krijgen met bacteriegroei, biologisch omdat de vetzuursamenstelling van biologische melk veel beter is dan van reguliere melk, en volle melk omdat de kefir dan gewoon dubbel zo lekker wordt als met halfvolle melk.
Elk moment van de dag
Kefir drink je als verfrissend drankje of bij de boterham, maar het is ook lekker in een smoothie. Je kunt het ook, net als hangop, uit laten lekken totdat het een soort roomkaas wordt. Nou ja, kefirkaas dan. Je kunt er ook lekker pannenkoeken mee bakken. Kefir bevat probiotica, essentiële aminozuren, verschillende vitamines, calcium en magnesium.