Bij de Tips vind je een lekker recept voor zelfgemaakt lemonade. Een andere frisse zomerse dorstlesser is ijsthee. Ook ijsthee is, na het afkoelen van de thee, in een wip gemaakt.

IJsthee op maat gemaakt

De basis van ijsthee is altijd versgezette en daarna afgekoelde thee. Voor ijsthee kun je allerlei soorten thee gebruiken, al worden sommige soorten wat troebel na het afkoelen (hoe minder tannine in de thee, hoe minder troebel hij wordt). Dit doet niets af aan de smaak, maar het ziet er gewoon wat minder mooi uit. Ook het versgeperste sap van citrusvruchten kan ervoor zorgen dat de ijsthee er minder helder uitziet.

De meest gebruikte thee voor ijsthee is de gangbare zwarte thee, maar ook Earl Grey of rooibos is mogelijk. Met groene thee kun je ook een frisse ijsthee maken en voor een extra smaakje kies je gewoon een of meer zakjes gearomatiseerde thee, bijvoorbeeld sinaasappel- of perzikthee. Een ander idee is om specerijen in de thee te laten trekken, bijvoorbeeld kaneelstokjes, kardemompitten of kruidnagels, of verse ingrediënten zoals een stukje gember of appel- of sinaasappelschillen.

Werkwijze

  • Zet een pot sterke thee. En met sterk bedoel ik dan: echt sterk! Dus gebruik twee keer zoveel theezakjes als je normaal zou doen en laat de thee lang trekken, minstens een uur.
  • Laat de thee heel goed afkoelen, het liefst een hele nacht.
  • Voeg versgeperst citroen- of limoensap toe. Hoeveel je erbij doet ligt een beetje aan de thee die je gebruikt hebt en hoe fris je de ijsthee wilt hebben. Experimenteer ook eens met andere sappen, bijvoorbeeld sinaasappel- of grapefruitsap.
  • Breng de ijsthee op smaak met (riet)suiker, honing of diksap. Ook dit is weer naar smaak.
  • Schenk de thee in een glazen kan en doe er wat schijfjes of partjes citroen, limoen of sinaasappel bij. Het ziet er extra leuk uit als je wat munt- of citroenmelisseblaadjes erbij doet en dat smaakt nog lekker ook.
  • Serveer de ijsthee goed koud met wat blokjes ijs erin. Je maakt een glas ijsthee extra feestelijk met een plakje citrusfruit aan de rand van het glas en een rietje. Bewaar de ijsthee niet te lang; oude ijsthee is niet lekker.
  • De ijsthee die jíj het lekkerst vindt, maak je door te experimenteren met de hoeveelheden citrussap en suiker. Maak je voor het eerst ijsthee dan kun je je houden aan de volgende richtlijn: 1 liter sterke thee met het sap van 1 citroen en 100 gram suiker.