Wil je een gas-Aga om laten bouwen naar een elektrisch systeem, dan zijn daar verschillende systemen voor. Als je de werking van de Aga zo veel mogelijk hetzelfde wilt houden als de traditionele Aga  ̶  met het bekende principe van warmteopslag  ̶  dan kun je voor het Aga AIMS-systeem kiezen. Meer informatie over ombouwen naar het AIMS-systeem vind je in de Tip: Aga ombouwen naar elektrisch.

Zou je echter liever naar een meer flexibel en energievriendelijk systeem willen gaan, waarbij je de platen en ovens onafhankelijk van elkaar kunt in- en uitschakelen, dan kun je kiezen voor de Dual Conversion Kit. De kookplaten worden dan voorzien van elektrische elementen en zijn dan apart van elkaar in te schakelen en ook op iedere gewenste temperatuur in te stellen. Ook bij constant gebruik zullen de kookplaten op temperatuur blijven, en niet in temperatuur dalen zoals bij de traditionele Aga. De platen zijn in 15 à 20 minuten op temperatuur maar zijn ook al tijdens het opwarmen te gebruiken. Gaat je dat niet snel genoeg, dan is de linkerkookplaat ook te vervangen door een inductiezone. Deze inductieplaat heeft de maat van de gietijzeren plaat, en hij kan dus na gebruik weer door de deksel worden afgesloten. Deze inductiezone heeft acht energiestanden en een ingebouwde timer. De inductieplaat heeft uiteraard geen opwarmtijd nodig en is dus geweldig handig voor de kleine kookkarweitjes tussendoor, bijvoorbeeld een ketel water verwarmen of een eitje bakken.

Ook de ovens kun je, na ombouw, op elke gewenste temperatuur instellen. Dit doe je met behulp van de knoppen op het regelpaneel, dat zich achter het deurtje van de brander bevindt. Je kunt de ovens aan laten staan, zoals bij de oude gas-Aga, maar je kunt ze ook alleen voor het koken op temperatuur brengen en daarna weer uitschakelen. Om de oven op temperatuur te brengen heb je zo’n 1 à 1½ uur nodig, maar de oven is ook al tijdens het opwarmen bruikbaar.

In tegenstelling tot de gas-Aga zal de Aga met het Dual Coversion-systeem geheel afkoelen als hij niet gebruikt wordt. Dit scheelt behoorlijk veel energie maar het zal ook in warme zomers een uitkomst zijn.

De Dual Conversion Kit is beschikbaar voor de twee-, de drie- en de vier-oven Aga. Wil je de Aga laten ombouwen met het Dual Coversion-systeem, dan heb je een krachtstroomgroep nodig van 400 V, 16A (met een Perilex-aansluiting).

Wil je meer informatie of een vrijblijvend offerte, bel dan even met AST, het Aga Service Team: 0344-611367 of neem contact op per e-mail: info@astservice.nl.