De lente komt er weer aan en wat is er dan mooier om je desserts en patisserie te verfraaien met versuikerde eetbare bloemen? Door bloemen en blaadjes te versuikeren, zijn ze langer houdbaar, krijgen ze een licht krokant jasje en een prachtig berijpt uiterlijk alsof je ’s ochtend regelrecht uit een bedauwde tuin hebt gehaald.

Eetbare bloemen

Veel lentebloemen zijn eetbaar. Paardenbloem, goudsbloem, Oost-Indische kers, roos, primula en lavendel zijn zomaar enkele voorbeelden van planten met eetbare bloemen. De complete lijst eetbare bloemen is echter vele malen langer. Té lang om hier te vermelden, dus als je zeker wilt weten of een bloem eetbaar is, check dat dan even op internet. Wil je bloemen versuikeren, neem dan geen bloemen van de bloemist, want in de meeste gevallen zijn deze bespoten of anderszins behandeld, dus ook niet eetbaar.

Werkwijze

Hoe ga je te werk? Pluk mooie, frisse bloemen, liefst met nog een stukje steel eraan en kies passende blaadjes erbij die geen scheuren of vlekjes bevatten. Voor de blaadjes kun je natuurlijk ook je kruidentuin plunderen, want die blaadjes zijn éxtra lekker.

Klop een eiwit (of meer eiwitten als je veel bloemen wilt versuikeren) in 1 à 2 minuten met een garde los totdat het eiwit wat bubbelig is. Het is niet de bedoeling om het eiwit stijf te kloppen, maar het ei moet wel goed geklopt worden om de lange slierten eiwit te breken. Bestrijk de bloem voorzichtig met een zacht, fijn penseeltje met het geklopte eiwit. Vergeet ook de onderkant van het bloemetje en het steeltje niet. Bestrooi het bloemetje voorzichtig met fijne tafelsuiker. Als je een bloemetje zonder steeltje hebt, kun je het plat op bakpapier laten drogen of liever nog op een multifunctionele gaatjesmat, zodat de lucht er aan alle kanten bij kan. Heb je een bloemetje met een stukje steel eraan, dan kun je het steeltje door een fijnmazig koekjesrooster steken: het steeltje zit dan onder het rooster, terwijl de bovenkant van het bloemetje mooi uitgespreid op het rooster kan drogen.

Gesuikerde blaadjes droog je mooi gebogen in vorm door ze over de bolle kant van een lepel(tje) te leggen. Zet het rooster op de warmhoudplaat of op de deksel van de sudderplaat en laat de gesuikerde bloemen in enkele uren mooi drogen. Bewaar de bloemen in een goed afgesloten doosje en gebruik ze binnen een paar weken. Eetbare gesuikerde bloemen worden in Arabische landen vaak bij de thee geserveerd