Wát een appeloogsten dit jaar! Zelfs wíj hebben een paar appeltjes aan onze kleine boompjes. Veel appelboombezitters zitten nu met een overschot aan appels. En na de appelchips en de appelstroop wil je misschien wel eens een keer wat anders proberen. Wat denk je van fruitleer? Fruitleer is heerlijk snoepgoed en nog gezond ook. Het is heel gemakkelijk te maken: je laat gewoon gepureerd fruit in een heel dun laagje in de oven drogen, that’s all.

Varieer er maar lekker op los

Fruitleer kun je van allerlei soorten fruit maken. Deze keer heb ik het van appels gemaakt, maar probeer ook maar eens aardbeien (ook lekker gemengd met rabarber), frambozen of ananas, of maak een mooi groen gestippeld stukje fruitleer met kiwi’s. Je kunt natuurlijk ook verschillende vruchten combineren. Het gepureerde fruit kun je allerlei smaakjes geven door bijvoorbeeld kruiden toe te voegen zoals gember, kaneel of anijs. Maar je zou je fruitleer ook op smaak kunnen brengen met wat geraspte citrusschil of een scheutje likeur – voeg bijvoorbeeld wat amaretto aan abrikozen toe – en je kunt het fruitleer eventueel zoeter maken met een zoetmiddel naar keuze.

Werkwijze

Allereerst maak je natuurlijk het fruit schoon. Je kunt gerust wat minder mooi fruit gebruiken, maar snijd wel de aangetaste stukjes weg. Dan pureer je het fruit in de foodprocessor en je maakt het naar eigen wens op smaak. Wil je de kleur van het fruit extra mooi houden, dan voeg je tijdens het pureren wat citroen- of limoensap toe. Als je het lekker vindt, kun je er nog specerijen, een scheutje likeur of een zoetmiddel bij doen. Gewone suiker kan natuurlijk, maar het is ook leuk om te experimenteren met andere zoetmakers. Let wel op: door het drogen concentreert de smaak, dus maak het mengsel niet te zoet of te kruidig! Dan verdeel je de fruitpuree in een dunne laag over een met Bake-O-Glide beklede bakplaat of braadslede. Klop een paar keer flink op de aanrecht met de braadslede, dan verdeelt de puree zich wat beter. Een dikte van 3 mm is ideaal, maar dikker of dunner kan ook. Bij een dikker mengsel wordt de droogtijd langer en het fruitleer wordt wat steviger en taaier. Ik droog mijn fruitleer in de warmhoudoven van de Aga, maar in de kookoven kan ook. Voor de niet-Aga’s: kies de laagste temperatuur die je op je oven in kunt stellen. De gelukkige bezitters van een droogoventje stellen hun oventje in op 57 °C.

Fruitleer drogen

Hoe lang moet je fruitleer drogen? Tja, dat is eigenlijk niet te zeggen. Het ligt aan het soort fruit, aan de vochtigheid van je mengsel en aan de temperatuur waarop je droogt. Dus je zult je oven zelf in de gaten moeten houden. Fruitleer is voldoende droog als het leerachtig aanvoelt en je er geen vocht meer uit kunt drukken; ook het midden van de fruitlap moet goed droog zijn. Als je de lap van de Bake-O-Glide optilt moet deze nog soepel zijn. Het mag nog wel een beetje plakkerig aanvoelen. Een indicatie voor de droogtijd: het appel-leer uit het onderstaande recept deed er in de warmhoudoven achttien uur over en bijvoorbeeld 500 gram frambozen gepureerd met 1 banaan heeft tien uren nodig.

Je kunt rolletjes van maken van de lap fruitleer en die in reepjes snijden, maar het is ook leuk om er driehoekjes van te snijden of te knippen, reepjes te scheuren of er figuurtjes uit te steken met een uitstekertje. De buitenste rand droogt vaak wat sneller dan het midden; dus soms moet je de drogere rand wat bijsnijden of –knippen.

Appel-leer met kaneel en honing

1 kilo appels
½ – 1 dl water
1 kaneelstokje
1 dl honing

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Zet de appels met ½ – 1 dl water en het kaneelstokje op de hete plaat of op halfhoog vuur. Breng aan de kook en zet de pan in de kookoven tot de appels zacht zijn. Voor de niet-Aga’s: zet de appels op het laagste vuur totdat ze zacht of stuk gekookt zijn. Pureer de appels – verwijder wel even het stokje! – en breng de appelmoes verder op smaak. Ik had erg zure appels, dus ik heb 1 dl honing toegevoegd. Maar proef je appelmoes gewoon even en breng hem lekker – en niet te zoet – op smaak.

Leg een vel Bake-O-Glide in de grote braadslede en verdeel de appelpuree met een spatel over de bodem. Zet de braadslede in de warmhoud- of kookoven, of in een gewone oven met een lage temperatuur en check regelmatig of het fruitleer al klaar is. Voelt het fruitleer stevig en soepel aan, dan is het klaar.

Als je een kilo appels gebruikt, zoals ik hier heb gedaan, krijg je een behoorlijk dikke laag fruitpuree, dus ook een lange droogtijd. Bij mij duurde het ongeveer 18 uur voordat het fruitleer stevig en soepel aanvoelde. Neem de braadslede uit de oven en rol het fruitleer op. Snijd er kleine reepjes van.