Bijna alle keukenkarweitje kun je met de hand uitvoeren: brooddeeg kneden, amandelen malen, gedroogd brood tot paneermeel rollen etc. Tijdrovende karweitjes, maar ach, vroeger deden ze alles met de hand, dus het kán wel (al zie ik mezelf niet met de hand een tapenade maken …). Tegenwoordig hebben we echter meestal wat minder tijd of gewoon niet zo’n zin in dat soort karweitjes, dus daarom staat er in veel keukens een of andere keukenmachine.

Welke keukenmachine?

Vaak wordt gevraagd welke keukenmachine het beste aangeschaft kan worden om álle keukenkarweitjes mee te kunnen klaren. Grofweg verdeeld vallen de keukenmachines in twee categoriën: de foodprocessor – waarvan de bekendste de Magimix is – en de kneedmachines, met de KitchenAid als belangrijkste vertegenwoordiger. Wil je veel gaan bakken, dan is de KitchenAid een uitkomst, maar ben je meer een koker, dan zul je meer plezier aan een Magimix beleven.

KitchenAid

Tot de standaarduitrusting van de KitchenAid behoren drie hulpstukken: een garde, een platte haak en een deeghaak voor gistdeeg. Wat sober, maar je komt er een heel eind mee als je je aan patisserie wilt wagen. Er zijn meerdere hulpstukken verkrijgbaar, bijvoorbeeld de handige pastamachine, maar alle hulpstukken zijn behoorlijk prijzig en ze zijn niet allemaal even handig in het gebruik. Voor een raspenset betaal je bijvoorbeeld ongeveer € 90,- en het resultaat daarvan is niet optimaal. Maar eerlijk is eerlijk: er kan niets tegen een KitchenAid op voor het kneden van brooddeeg of het maken van cakebeslag en de machine ziet er ook nog leuk uit op je aanrecht.

Magimix

De basisuitrusting van een Magimix is wat uitgebreider: drie kommen, een groot en een klein sikkelmes, een deegmes, een blenderring (zodat de foodprocessor als blender gebruikt kan worden), een eiwitklopper en vier verschillende rasp- en plakjesschijven. Met de basisuitrusting voer je allerlei keukenkarweitjes goed en snel uit: raspen, plakjes snijden, pureren, hakken, mengen, emulgeren, deeg maken, eiwit kloppen e.d. Met een extra hulpstuk kun je de Magimix ook nog gebruiken om sap te maken of citrusfuit te persen: heel handig, want dan heb je maar één apparaat nodig – dus ook maar één plekje op je aanrecht – en dan heb je bij alle functies de voordelen van de supersterke en onverslijtbare inductiemotor.

Test

Veel keukenkarweitjes heb ik op beide machines getest. Wat gaat nu beter in welke machine?

  • KitchenAid: brooddeeg, slagroom, cakebeslag, pasta draaien (alleen met het pastahulpstuk) en paté (alleen met vleesmolenhulpstuk).
  • Magimix: raspen, plakjes snijden, taart- en kruimeldegen, mayonaise maken, tapenades en pesto’s, smoothies, soep pureren, notenmoes en noten malen (stukjes en notenmeel), amandelspijs, marsepein, groentepurees, duxelles, spreads, zalmmousse, tartaar, guacamole, kruidenboters, uitjes en kruiden hakken, vers sap (met sapcentrifugehulpstuk) en citrusfruit persen (met de citruspers).

Conclusie

Geen enkele machine doet alles even goed, maar met een combi van beide apparaten kun je alle keukenkarweitjes goed aan. Als je een keuze moet maken, kijk dan in het bovenstaande lijstjes waarvoor je de machine het meest zult gebruiken.