Een koude maand, december. Maar aan tafel kunnen we het lekker warm maken met een feestelijk brandend vuurtje op ons eten. Flamberen dus!

De fik erin!

Wat is flamberen nu precies? Aan sommige gerechten wordt sterke alcoholische drank toegevoegd om de smaak van het gerecht te verbeteren. De alcohol heeft echter een overheersende smaak. Door de alcohol te verbranden verdwijnt de typische alcoholsmaak, maar blijft het lekkere aroma van de sterke drank over. Flamberen wordt zowel bij hartige gerechten toegepast (bijvoorbeeld bij een kreeftenbouillon met cognac) als bij zoete gerechten (bijvoorbeeld geflambeerde kersen op ijs). En natuurlijk is het niet alleen voor de smaak, maar vooral ook voor de show.

Omelet Siberiënne

Een prachtig dessert voor Kerstmis of oudejaarsavond is de omelet siberiënne: kies een lekkere ijssoort en pak dit ijs aaneengesloten in met plakken cake. Er mogen geen gaten in de cakemantel vallen. Klop een paar eiwitten stijf met suiker (50 gram suiker per eiwit) en verdeel dit dik over het ingepakte ijs. Zet het geheel even boven in de braadoven totdat het schuim kleurt. Je kunt het gerecht ook onder een grill schuiven of met een gasbrander/crème brûlee-brander bewerken totdat het schuim gekleurd is. Verwarm wat sterk alcoholische drank (met minimaal 35-40% alcohol) en houd er een lucifer bij totdat de drank ontbrandt. Giet de brandende drank over de omelet. Je kunt ook halve lege eierschalen in het schuim duwen en deze vullen met de warme alcohol; zodra je een lucifer bij de gevulde eierschalen houdt, ontstaan er mooie vlammen op de omelet.

Let op: Giet je brandende drank over het dessert, zorg er dan voor dat de schotel waarop het dessert ligt een opstaande rand heeft, anders gaat de drank, net als bij mij eens, als een lopend vuurtje de tafel over.