Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) stoffen in voedingsmiddelen omzetten. Daardoor verandert de smaak, de geur, het uiterlijk, de voedingswaarde en de houdbaarheid van de producten. Hoewel het misschien wat griezelig klinkt dat er schimmels en bacteriën op je eten worden losgelaten, zijn gefermenteerde voedingsmiddelen absoluut veilig voor consumptie, en zelfs erg gezond. Gefermenteerde producten kennen we allemaal, bijvoorbeeld zuurkool, kefir, yoghurt, bier, sojasaus, azijn, zuurdesembrood en thee. Fermentatie is een van de oudste methodes om voedingsmiddelen houdbaar te maken.

Er zijn verschillende fermentatiemethodes:

  • Gisting: Bepaalde gisten zorgen bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur.
  • Bacteriën: Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. Een bekend voorbeeld van melkzure gisting is zuurkool.
  • Schimmels: met schimmels worden fermentatieprocessen op gang gebracht waardoor bijvoorbeeld van gekookte sojabonen tempé wordt gemaakt.
  • Combinaties van bacteriën en schimmels: ook combinaties van micro-organismen zijn mogelijk. Bacteriën en schimmels zorgen samen voor de fermentatie van onder andere salami en camembert.

Bij sommige producten worden de micro-organismen toegevoegd en bij anderen vindt fermentatie spontaan plaats. Fermentatie kan zowel met als zonder zuurstof plaatsvinden.

Versterkt immuunsysteem

Gefermenteerde producten zijn erg gezond. Doordat de darmflora hiermee op een positieve en evenwichtige wijze ondersteund en gestimuleerd wordt, heeft dit een versterkende invloed op het immuunsysteem. Helaas hebben de gefermenteerde producten uit de supermarkt meestal ook nog een bewerking gehad om alle bacteriën te doden, bijvoorbeeld door pasteurisatie, waardoor alle goede eigenschappen van het fermentatieproces verloren gaan. Wil je echt profiteren van de goede eigenschappen van fermentatie – dus eigenlijk je eigen probiotica maken – dan zul je zelf aan de slag moeten. Op internet zijn er veel leuke filmpjes die je laten zien hoe je bijvoorbeeld je eigen zuurkool kunt maken. Het is een leuk karweitje en echt helemaal niet moeilijk. Als je eenmaal je eigen zuurkool eens hebt gemaakt, wil je nooit anders meer!