Een aantal jaren geleden mochten de vogels in onze tuinen blij zijn als ze de broodkruimels uit het uitgeklopte tafelkleed van het grasveld konden pikken. Tegenwoordig is er een keur van lekkernijen voor de wintergasten, zoals noten- en pittenmengsels, pindanetjes en vetbollen.

Vogeltraktaties

Deze vogeltraktaties zijn met de Aga gemakkelijk te maken. Neem een grote schaal en doe daarin één of meer blokken frituurvet. Dat kunnen gewoon de goedkoopste blokken frituurvet uit de supermarkt zijn (geen vloeibaar frituurvet). Voor een wintervoorraadje is een kilo frituurvet wel aan te raden. Zet de schaal in de warmhoud- of kookoven totdat het vet gesmolten en helder is. Roer er nu met een houten lepel flink wat strooivoer door. Voor een kilo vet heb je 1 tot 2 kilo strooivoer nodig. Je kunt er ook nog extra pinda’s, rozijnen, muesli, pitten of zaden aan toevoegen en ook je restjes geraspte kaas, granen en koek- of broodkruimels kunnen erbij. Laat de schaal nu op het aanrecht staan totdat de inhoud dik vloeibaar is en ondoorzichtig wordt. Leg borstplaatvormpjes of uitstekertjes op een velletje Bake-O-Glide en giet de vormpjes vol met de dikke brij. Laat het vet opstijven en neem het vetblok uit de vorm. Prik er met een hete breinaald een gaatje in en haal er een touwtje door (zie de hartjes op de foto). Ik heb ook een vierkant houdertje van gaas aan het vogelhuis hangen. Daarvoor giet ik de vette brij in met Bake-O-Glide beklede vierkante schaaltjes.

In een bloempotje of kopje

Dezelfde dikke brij kun je in een leeg terracotta bloempotje gieten. Leg eerst een grote paperclip op de bodem en maak daaraan een touwtje dat je door het gaatje van de bloempot naar buiten steekt. Leg een stukje bakpapier op de bodem en vul het potje met het vet. Vooral meesjes vinden dit een leuke manier van eten. Je kunt ook oude kopjes volgieten met de brij: die kun je later aan het oortje ophangen. Als je dat leuk vindt, kun je ook nog het bijpassende schoteltje onder het kopje lijmen. Als je vet in het kopje giet, is het fijn voor de vogels om er een takje in vast te zetten: ze hebben dan later een comfortabel zitplekje terwijl ze van het vet aan het snoepen zijn (zie het witte kopje op de foto).

Vetbollen

Voor vetbollen laat je het vet met het strooivoer erin in de schaal opstijven totdat het bijna hard is. Nu kun je er met een ijsbolletjestang bolletjes uit steken. Bewaar de netjes van sinaasappels en uien e.d. en doe één of meer bolletjes in het netje. Hang de bolletjes in de tuin voor de vogels. Tegenwoordig zie je ook vaak megavetbollen; als je die wilt maken, zul je de bal gewoon met je handen moeten vormen. Een vettig karweitje, maar wel de moeite waard.

Na het uitgieten in vormpjes of kopjes, of het maken van vetbollen of -blokken, is het vet nog niet goed uitgehard. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast leggen, dan wordt het mooi stevig.

Heb je een grotere partij vetbollen gemaakt, dan kun die in de diepvries bewaren om te voorkomen dat het vet ranzig wordt.

Hang de blokken en/of kopje buiten in de boom of in het vogelhuisje. Leuk voor erbij: rijg doppinda’s met een dikke stopnaald aan een lange katoenen draad en hang dit snoer in de boom. Zo wordt je tuin een feestterrein voor de vogels!