In veel zoete gerechten wordt, voor een extra lekkere smaak, een smaakmaker in de vorm van een extract of een essence toegevoegd. Maar wat is dat nu eigenlijk precies?

Extracten

Kort gezegd worden de meeste extracten gemaakt van geconcentreerde natuurlijke ingrediënten die daarna worden opgelost in alcohol. Daardoor ontstaat een pure, natuurlijke smaak. Natuurlijke extracten voeg je met een halve tot een hele theelepel tegelijk toe.

Essences

Essences daarentegen worden gemaakt van smaakstoffen; versimpelde synthetische versies van natuurlijke ingrediënten. Synthetische essences (of: aroma’s) zijn supergeconcentreerd en deze voeg je druppelsgewijs toe. Essences zijn minder duur, maar smaken erg onnatuurlijk. Proef bijvoorbeeld eens een goedkopere soort aardbeienijs: het is roze en er staan aardbeien op de verpakking, maar het smaakt naar aardbeiensmaak, niet naar aardbeien.

Natuurlijke smaakmakers

Er zijn allerlei soorten extracten te koop, alhoewel ze in Nederland maar mondjesmaat verkrijgbaar zijn. Hoewel extracten een erg goede smaak geven, zijn ze niet altijd nodig, omdat je veel smaakjes op een natuurlijke manier kunt toevoegen. Bijvoorbeeld: voor een citrussmaak rasp je citrusschil in het gerecht, voor een mokkasmaak voeg je oploskoffie toe, voor een muntsmaak laat je muntblaadjes meetrekken en voor een chocoladesmaak kies je geen extract, maar simpelweg echte chocolade.

Vanille- en amandelextract

Alleen vanille- en amandelsmaken zijn soms wat lastiger. Amandelen zijn heerlijk om in gebak te verwerken, maar ze beïnvloeden de structuur van het gerecht. Ook als je amandelen in grotere hoeveelheden toevoegt, is soms de amandelsmaak nog niet duidelijk genoeg aanwezig. Een amandelextract biedt dan uitkomst. Wil je een gerecht met vanille maken, dan kun je echte vanillesuiker gebruiken, maar niet in grote hoeveelheden, want dan wordt het gerecht te zoet. In dat geval kun je een natuurlijk extract gebruiken. Ook als je de zwarte vanillepuntjes niet in je gerecht wilt, is het gebruik van extract aan te raden.

Nielsen-Massey

Bij Cooker at Home zijn de vanille- en het amandelextracten van Nielsen-Massey verkrijgbaar. De extracten van Nielsen-Massey worden tot de beste van de wereld gerekend. Eén eetlepel vanille-extract (15 ml) staat gelijk aan een heel vanillestokje. Het dopje van het flesje kun je gebruiken om het extract nauwkeurig af te meten: het dopje van het grote flesje meet één theelepel (5 ml), het dopje van het kleine flesje is een halve theelepel. Extract is dus niet alleen gemakkelijker, maar ook goedkoper in het gebruik dan een vanillestokje. Het vanille-extract wordt gemaakt van biologische vanille van het eiland Madagaskar en het hele proces om vanille-extract te maken neemt zes weken in beslag. Dan snap je natuurlijk wel dat goed extract niet goedkoop is.

Vanille is verkrijgbaar in flesjes van 60 en 118 ml. Ben je een echte grootverbruiker, dan kan ik een grotere verpakking voor je bestellen, dan ben je in verhouding een stuk goedkoper uit. Voor de prijzen van de vanille kun je het beste even op de site kijken: de prijzen fluctueren behoorlijk door de steeds wisselende vanille-oogsten.

Het amandelextract is verkrijgbaar in flesjes van 60 ml. Gebruik amandelextract altijd met mate: het is ’t lekkerst als je in een kleine hoeveelheid toevoegt, dus druppelsgewijs, want het overheerst snel. Cooker at Home verkoopt de biologische variant van de extracten.