Alleen het woord ‘coddler’ heeft al iets ouderwets gezelligs, en dat is precies wat een egg coddler is: een traditionele Engelse manier om een eitje te pocheren en te serveren. Een coddler is een klein porseleinen potje, meestal uitbundig versierd met allerlei botanische tekeningetjes. Op het potje schroef je een passend stalen dekseltje waarop zich weer een ring bevindt. Ook zijn er egg coddlers van glas met een glazen deksel en een klemmetje waarmee je het deksel op het potje kunt vastklemmen. Egg coddlers zijn er in meerdere maten. Meestal zie je de eenpersoonspotjes, maar er zijn ook grotere voor twee of voor nog meer eieren. Beide soorten egg coddlers zijn verkrijgbaar in Nederland, maar waarschijnlijk moet je er wel even naar zoeken. Bij serviezenwinkels die klassiek Engels servies verkopen vind je nog wel eens coddlers van Wedgwood of Worcester porselein en de glazen versie zie je wel eens in kookwinkels. Ook op Marktplaats zie je regelmatig egg coddlers voorbij komen.

Werkwijze

Om een egg te coddlen, te pocheren dus, vet je eerst de binnenkant van het potje dun met boter in. Dan breek je een ei in het potje, waarbij je erop moet letten dat de eidooier heel blijft. Het ei bestrooi je desgewenst met zout en/of peper. Je schroeft de deksel er weer op en zet het potje in een pannetje met zacht kokend water. Het water moet tot net onder de rand van het potje komen. Hier bewijst de egg coddler zijn dienst: het potje is goed afsluitbaar, dus er komt nu niet per ongeluk water bij het ei terecht. Je kookt de eitjes nu 5 à 8 minuten, afhankelijk van hoeveel eieren er in de coddler zitten en of er nog meer ingrediënten worden toegevoegd (dan wordt de kooktijd meestal wat langer). Het eiwit moet nu ondoorschijnend wit zijn en het is de bedoeling dat de dooier nog nét een beetje vloeibaar is. Dan til je het potje uit de pan (daar is de ring op het dekseltje ook voor) en je serveert het gepocheerde eitje met verse toast.

Een beetje aankleden maakt het extra lekker

Bovenstaande wijze is de simpelste manier om een egg te coddlen, maar het is wel echt heel lekker. Zéker met vers beboterde toast erbij. Zelf vind ik het lekkerder dan een gekookt eitje. Het voordeel van een egg coddler is echter dat je nog het een en ander kunt toevoegen aan het eitje waardoor het nog eens extra lekker wordt. Behalve peper en zout kun je natuurlijk ook nog allerlei verse kruiden toevoegen. Een scheutje slagroom / zure room / crème fraîche maakt het eitje extra romig en voor extra smaakjes kun je kiezen uit verkruimelde gebakken bacon, hamreepjes- of blokjes, stukjes gerookte zalm, geraspte kaas, een piepklein restje gekookte groente, gebakken paddenstoeltjes etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Omdat het zo lekker is om nog wat ingrediënten aan het eitje toe te voegen, is een iets grotere egg coddler handiger in het gebruik dan een eenpersoonspotje.

Bij de recepten vind je ook een recept voor de egg coddler.