Je hebt het perfecte recept voor een cake gevonden, maar je hebt niet de goede maat bakblik, of je wilt je cake groter of kleiner maken dan het voorgeschreven recept. Dan kun je met behulp van onderstaande tabel het recept omrekenen naar de bakvorm die je hebt, of naar een van de Aga-braadsledes.

Soms zit er tussen twee opeenvolgende maten al een groter verschil dan je op het eerste gezicht zou denken. Bijvoorbeeld: een rond bakblik van 24 cm Ø is al bijna 20% groter dan eentje van 22 cm. Doe je dus het beslag dat bedoeld is voor een vorm van 22 cm Ø in een vorm van 24 cm Ø, dan wordt je cake veel te dun of gewoon te gaar, doordat je dan een dunnere laag beslag hebt. Het is dan beter om je cakerecept (of het recept voor je brownies, traybakes e.d.) om te rekenen naar de maat van het bakblik dat je wilt gebruiken. Hoe doe je dat precies? Kies uit de eerste kolom de maat van het bakblik dat in je recept wordt voorgeschreven. Zoek dan in één van de kolommen rechts ervan het bakblik op dat je zou willen gebruiken. Op het kruispunt van die twee vind je een vermenigvuldigingsfactor.

Voorbeeld

Het recept voor brownies vraagt om een bakvorm van 20 x 20 cm, maar je wilt het recept in de kleine Aga-braadslede maken. Zoek dan in de linkerkolom 20×20 cm op en aan de bovenzijde kijk je bij Kleine Aga-braadslede. Op het kruispunt van de kolommen vind je de omrekenfactor: 1,5. 200 gram meel x 1,5 wordt dan 300 meel, en 1½ theelepel bakpoeder x 1,5 wordt dan 2,25 theelepel bakpoeder, etc. Om het een beetje werkbaar te houden, mag je onhandige hoeveelheden best wat afronden. Maar ook weer niet te veel, want de verhoudingen binnen het recept zijn belangrijk voor een goed eindresultaat.

Let wel even op de baktijden als je je recept aanpast. Een grotere cake moet nu eenmaal langer in de oven dan een kleinere cake. Het is lastig om hiervoor een richtlijn te geven, maar kijk naar de kleur van je baksel, doe de prikkerproef, probeer of het cake oppervlak al iets terugveert of kijk of je cake al iets van de randen loslaat.