Koken is niet zo moeilijk. Je neemt wat verse ingrediënten, bewerkt die op een bepaalde manier en je voegt er misschien nog wat basisingrediënten en kruiden aan toe. Je kunt dit zo simpel of zo ingewikkeld maken als je wilt. Maar wat te doen als je daar niet zo handig in bent? Of als je geen tijd hebt?

Additieven

In de winkel wordt al gauw naar allerlei voorverpakte voedingsmiddelen gegrepen; soep uit een zak, puree uit een pak, mix voor cake en mayonaise uit een pot. Handig, maar meestal niet echt lekker. En wat zit er eigenlijk allemaal in? Wordt die mayonaise nu gewoon gemaakt van eidooier, azijn, mosterd en olie of zitten er verdikkingsmiddelen, glucose-fructosestroop, aroma’s, gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuren, antioxidanten, verdikkings- en conserveermiddelen, kleurstoffen en aroma’s in?

Ja, helaas, dat wordt er inderdaad allemaal in gestopt. De voedingsmiddelenindustrie voegt allerlei stofjes – additieven – aan je voedsel toe om kleur, smaak, smeerbaarheid, versheid en houdbaarheid te beïnvloeden. En hoewel de bedrijven benadrukken dat hun hulpmiddeltjes écht geen kwaad kunnen, voel je natuurlijk wel op je klompen aan dat die stofjes er niet voor jouw gezondheid in worden gestopt. Veel van de wetenschappelijke onderzoeken die grondslag zijn voor het stempel ‘veilig’ worden uitgevoerd door of in opdracht van de voedselindustrie. Dat geeft te denken.

E-nummers

De hulpstofjes in je voedsel hebben allemaal een nummer: het E-nummer. Al de E-nummers zijn goedgekeurde hulpstoffen, maar zoals al gezegd zijn de onderzoeken niet allemaal even betrouwbaar en de effecten op langere termijn of van de stoffen bij elkaar kunnen nauwelijks onderzocht worden. Niet alle E-nummers zijn verdacht: in de lijst staan ook vele hulpstoffen die geen enkel kwaad kunnen. Maar er staan ook stoffen in waarvan eigenlijk met zekerheid gezegd kan worden dat ze niet echt bevorderlijk voor je gezondheid zijn.

Eye-opener

Zonder nu echt al te fanatiek te willen worden, zou ik toch graag een lans breken voor wat eerlijker voedsel. Hoe kom je er achter wat er nu in voedsel zit? Bouillon Uitgeverij heeft een klein boekje samengesteld waarin alle E-nummers beschreven worden. Elk van de nummers heeft een markering: groen is onschuldig, oranje is verdacht, en de rode markering betekent dat je geen voedingsmiddelen moet eten waar dit additief in verwerkt wordt. Alhoewel de inleiding van het boekje wat hitserig overkomt, is het een absolute eye-opener en ik zou het iedereen die gezond wil eten dan ook aanraden: Wat zit er in uw eten, van Corinne Gouget en Will Jansen, ISBN 9789077788288, € 9,90