‘Kan ik mijn oude pannen blijven gebruiken als ik op de Aga ga koken?’ is een veelgestelde vraag van nieuwe Aga-bezitters. Dat kan inderdaad, mits de bodem goed recht is, anders zal de warmteoverdracht tussen de kookplaat en de bodem van de pan niet optimaal zijn. Je kunt echter niet altijd zien of een bodem goed recht is; een liniaal tegen de panbodem houden kan een vertekend beeld geven. Er zijn namelijk ook kwalitatief goede pannen die een ietwat holle bodem hebben; deze bodem zet uit – en trekt daardoor recht – bij verhitting. De enige manier om te zien of een bodem goed op de kookplaat aansluit is door een beetje water in de pan te doen en dit op de plaat aan de kook te brengen. Komen de luchtbelletje regelmatig verdeeld aan het oppervlak omhoog zodra het water kookt, dan is de pan in orde. Blijven de belletjes geconcentreerd op één of meerdere plekken, dan maakt de bodem geen goed contact met de plaat.

Is een dikke bodem echt nodig?

Er wordt al snel geroepen dat een goede kookpan een dikke bodem heeft. Dat kan, maar dat hóéft niet. Door de toenemende ontwikkelingen op de pannenmarkt is het nu steeds beter mogelijk om pannen uit één stuk te maken. Deze pannen worden van een meerlagenmateriaal gemaakt dat verschillende metalen of zelfs keramiek kan bevatten. Dit soort pannen worden, door de geleidende werking van het materiaal, niet alleen snel op de bodem warm, maar ook aan de zijkanten, waardoor een gelijkmatiger warmteverdeling ontstaat en daardoor ook minder kans op aankoeken. Er zijn al heel wat merken die dergelijke pannen op de markt brengen, bijvoorbeeld Spring, All-Clad, Silit (ook geschikt voor mensen met een nikkelallergie!), Demeyere, Viking, Calphalon en Ittala.

Helaas zijn er weinig merken die inspringen op de eisen die een cooker aan een kookpan stelt, namelijk de stapelbare deksel. Van pannen met gewone deksels kunnen er immers maar twee tegelijkertijd in de oven, en van stapelbare pannen passen er vier tegelijk in. Het pannenmerk Schulte Ufer heeft stapelbare pannen, maar deze blijven na een paar jaar op de Aga toch niet helemaal recht. Als je dus kiest voor stapelbare pannen, is de roestvaststalen pan van Aga de beste keuze. Uitstekende pannen, altijd schoon te krijgen en nog stapelbaar ook.

Aga-pannen ook voor inductie

De roestvaststalen pannenserie van Aga is ook geschikt voor gebruik op inductie, dus als je een cooker hebt met gietijzeren platen gecombineerd met inductie, zijn deze pannen ook geschikt. Heb je nog pannen met houten en bakelieten handvatten dan kun je deze wel blijven gebruiken: wikkel een paar lagen aluminiumfolie om de steel of handvatten en de pan kan in de oven. De stelen verbranden dan niet, maar zullen op den duur wel steeds droger worden en dan ook een keer kapot gaan. Pannen met houten en bakelieten handvatten kun je wel zonder beschermende folie in de kookoven gebruiken.