Heerlijk zo’n vers visje, en er zwemmen er genoeg in de zee … Of toch niet? Nou, eigenlijk niet: het gaat in rap tempo bergafwaarts met de vispopulatie. Als we in de toekomst nog van vis willen genieten, zullen we toch vaker voor duurzaam gevangen vis moeten kiezen, want door overbevissing en verkeerde vangstmethoden slinkt het vissenbestand dramatisch.
Duurzaam vis vangen betekent dat de vissers zich aan bepaalde regels moeten houden: ze mogen niet te veel vissen, niet teveel van één soort vissen en het leefgebied van de vis moet intact blijven (dus bijvoorbeeld geen sleepnetten over de bodem trekken). Dat houdt in dat andere, arbeidsintensievere methoden toegepast moeten worden. Daardoor wordt de vis wel duurder, maar kan de vissenpopulatie zich weer herstellen en op een goede manier blijven ontwikkelen.
Hoe weet je of je duurzame vis koopt? Bij veel supermarkten kun je op de visverpakking zien of de vis duurzaam gevangen is. Ook de Viswijzer kan je op weg helpen.
- Een verantwoorde keuze is vis met het MSC- of ASC-keurmerk.
- Geen keurmerk? Kies dan zoveel mogelijk vis uit de groene kolom. Deze vis is geen overbeviste vissoort, en is zorgvuldig gevangen of gekweekt met minimale schade aan de natuur.
- De vis uit de rode kolom kun je beter niet eten: er wordt te veel op deze vissen gevist, de vangst- of vistechniek is schadelijk of het beheer is niet goed geregeld.
- Staat de vis in meerdere kolommen, kies dan voor de meest duurzame variant. Kijk naar de herkomst van de vis en de vangsttechniek.
- Herkomstgebied: Vissoorten kunnen op verschillende plaatsen gevangen of gekweekt worden. Met het ene visbestand kan het beter gaan dan de andere. De herkomst staat op het etiket in de winkel.
- Vangsttechniek: Vis kan op verschillende manieren gevangen of gekweekt worden. Sommige technieken brengen minder schade aan de natuur toe. De techniek staat steeds vaker op het etiket in de winkel.