De binnenkanten van de kookplaatdeksels worden tijdens het koken en bakken al snel vuil door het spattende voedsel. Omdat we allemaal niet zo dol zijn op het poetsen van de deksels, zou het prettig zijn als de deksels gewoon schoon zouden blijven. Voorkomen is immers beter dan poetsen! Je houdt de deksels schoon door, voordat je met koken begint, de binnenkant van de kookplaat op een of andere manier te beschermen tegen spatten.

Als je verder zo gauw niets bij de hand hebt, kun je een (natte) theedoek over de deksel hangen. Het nadeel hiervan is dat de theedoek kan schroeien. Eigenlijk schiet je met deze manier niet zo veel op, want zo heb je weer een theedoek meer vuil.

Een andere manier is om tijdens het koken de koude plaat voor de hete deksel te zetten. De bakplaat bedekt echter niet de gehele binnenzijde van de deksel. Ook branden spatten vrij snel in de bakplaat, zodat je alsnog de plaat flink moet poetsen om hem weer schoon te krijgen.

De handigste manier om de deksel schoon te houden is door er een spatlap over te hangen. De officiële naam van de spatlap is Splash Shield. Het Splash Shield is een Bake-O-Glide-produkt en het is net zoals de andere Bake-O-Glide-vellen een soort antiaanbakfolie dat steeds weer opnieuw gebruikt kan worden. Je hangt de spatlap met de opening over het handvat van het deksel zodat de hele binnenzijde van de deksel bedekt is. Na het koken veeg je de spatlap heel gemakkelijk met een doekje af. De spatlap is aan beide zijden bruikbaar en is gemakkelijk te reinigen met een doekje, in een sopje of in de afwasmachine. Berg de spatlap na gebruik plat of opgerold op.