De ovenplank is een cederhouten plank waarmee je gerechten in de oven een subtiel houtachtig, rokerig aroma geeft. Voedsel dat op de ovenplank wordt bereid, blijft lekker sappig. Door verhitting in de oven geeft de plank de geur van het cederhout af en dat wordt als een extra smaak aan het gerecht toegevoegd. Er zijn kleine (19 x 30 cm) en grote planken (29 x 34 cm) en elke plank heeft een geultje zodat het eventuele vocht opgevangen wordt dat bij verwarming uit de ingrediënten komt. Het cederhout is afkomstig uit duurzaam beheerde productiebossen aan de Canadese Westkust.

Week de plank minimaal een uur

Voor gebruik week je de plank in water: minimaal één uur en maximaal 24 uur. Tijdens de bereidingstijd in de oven geeft de plank het vocht weer af. Daardoor drogen de voedingsmiddelen niet uit en behouden ze hun smaak en voedingswaarde. Bovendien verloopt het garingsproces gelijkmatiger; door het vrijkomende vocht drogen de hoeken van het product niet eerder uit, maar blijven even smeuïg als de rest van het voedsel. Omdat de plank met water doordrenkt is, zal hij in de oven niet snel verbranden of verkolen. Normaal gesproken wordt de plank in water geweekt, maar je kunt de ingrediënten ook een ander aroma geven door de plank te weken in bijvoorbeeld vruchtensap, wijn, appelcider, bier, sterke drank of een mengsel van verschillende vloeistoffen.

Wat kan er op de plank?

Vlees, vis, groente, noten, paddenstoelen, kruiden, kaas … eigenlijk kan alles erop. Maar het moet wel een beetje met de houtsmaak combineren. Alle soorten vis, groente, noten, de meeste vleessoorten en kaas profiteren van de smaak van de plank, maar fruit combineert wat minder goed.

Werkwijze

Houd het eenvoudig! De plank geeft al veel smaak aan de ingrediënten, dus gebruik geen overvloed aan kruiden, specerijen en smaakmakers.

  • Week de plank minimaal een uur in water. Leg een gewicht op de plank, anders gaat hij drijven.
  • Voor extra aroma verwarm je de plank voor: 5 minuten in de braadoven of 10 minuten in de bakoven. Voor de niet-Aga’s: 10 minuten op 175 °C.
  • Bestrijk de plank eventueel met een doorgesneden teentje knoflook.
  • Bestrijk het voedsel desgewenst met olie en plaats het op de plank. Zet de plank onder in de braadoven, boven in de bakoven of in een voorverwarmde oven van 175 °C.
    De oventijd is hetzelfde als normaal gesproken, maar kan ook net ietsje langer zijn. Dit komt doordat de ovenplank de warmte niet geleidt. Keer de ingrediënten daarom halverwege de bereidingstijd om.
  • Plaats de plank niet hoog boven in de braadoven of op temperaturen boven de 220 °C, want dan zou hij kunnen schroeien.
  • Platte ingrediënten hebben meer raakvlak met de plank dan ronde, dus leg bijvoorbeeld een doorgesneden courgette met het snijvlak op de plank.
  • Neem de plank uit de oven en serveer de gerechten op de plank. Het houtaroma is de dag na het koken nog beter te proeven en ook bij invriezen blijft de smaak behouden.

Onderhoud

Bij normaal onderhoud gaat de plank zeer lang mee. Het is mogelijk dat er een scheurtje in de plank komt of dat hij verkleurt, maar dat kan geen kwaad. Gebruik hem echter niet als snijplank. Was de plank na gebruik af met wat afwasmiddel onder warm stromend water en zet de plank droog weg. Hout is van nature bacteriedodend en door de hoge temperaturen waarop de plank gebruikt wordt, krijgen bacteriën geen kans.

Droogstomen: na intensief gebruik is reinigen met water en zeep soms niet voldoende. De sappen en oliën trekken in het hout. Verwijder de sappen en oliën als volgt: plaats de droge ovenplank 30 seconden op de zijkant op het rooster op de braadovenvloer of in een voorverwarmde oven van 200 °C. Het oppervlak zal vettig zijn. Veeg het vet met keukenpapier of een oude doek weg. Herhaal deze procedure desgewenst.

Wil je het aroma van de plank weer een beetje oppeppen, dan schuur je de droge plank met middelgrof schuurpapier een beetje op. Dit is alleen nodig als je veel olie gebruikt, want de olie verstopt de poriën een beetje. Een schuurbeurt opent de houtvezels, waardoor weer meer van het aroma van de plank vrijkomt. Bovendien verdeelt de warmte zich dan wat regelmatiger, en daardoor wordt de smaak weer wat intenser.

Uitgebreide informatie en recepten voor op de ovenplank vind je hier.

Curry-kokosgarnalen (visgerecht of borrelhapje)

1 eetlepel kokosolie
500 gram grote garnalen, schoongemaakt
1 eetlepel rode-currypasta
1 eetlepel palmsuiker of kokosbloesemsuiker
2 dl kokosmelk
schijfjes citroen
het groen van 1 lente-uitje, in dunne schuine ringetjes

Verhit in een pan op de sudderplaat de kokosolie. Voeg de currypasta en de palmsuiker toe en breng aan de kook. Giet de kokosmelk erbij en laat even koken en wat dikker worden. Schep de garnalen erdoor. Leg de garnalen op de geweekte plank en leg er wat schijfjes citroen tussen. Zet de plank 10 minuten onder in de braadoven of in een voorverwarmde oven van 200 °C. Serveer met de overgebleven kokossaus (kook deze desgewenst nog wat verder in). Bestrooi met wat lente-ui.

Zie ook de videorecepten Gerookte zalm met mousselinessaus en Gevulde portobello’s