Alhoewel veel Aga-modellen een behaaglijke temperatuur afgeven, is het ook gezellig om lekker rond om het vuur van de open haard of kachel te kruipen. Ook bij het aanmaken en branden van de open haard kan de Aga je van dienst zijn.

Aanmaakhout drogen

Aanmaakhout dat nog niet droog genoeg is om de open haard mee aan te steken, droog je gemakkelijk in de warmhoudoven.

Geurige vuurstarters

Gedroogde sinaasappel- en citroenschillen vormen een prima aanmaakmiddel voor de open haard. Zet daarvoor een schaaltje in de warmhoud- of kookoven en doe daar steeds je uitgeperste sinaasappels in. Dan heb je al gauw een voorraadje aanmaakspul. Met de gedroogde schillen kun je niet alleen prima de open haard aansteken, het ruikt nog lekker ook.

Geurtjes voor de open haard

Andere manieren om een lekker geurtje aan de open haard te geven zijn gedroogde mandarijnenschillen, appelschillen, gedroogde dennenappels en snoeihout van de eucalyptus of wijnrank. Ook dit is allemaal even in de warmhoudoven te drogen. Ook tuinkruiden (bijvoorbeeld tijm, rozemarijn of lavendel) die je in de warmhoudoven of in een bosje boven de Aga gedroogd hebt, is heerlijk geurend aanmaakmateriaal. Strooi het hout, de schillen of de kruiden op het open vuur net voordat je bezoek arriveert en je hebt een heerlijk geurige binnenkomer.