Tsja, af en toe moet het toch gebeuren … de schoonmaak. Koken doe je nou eenmaal niet zonder spatten en knoeien. Tenminste, ik niet.

Siliconen handschoen

Er zijn een heleboel tips voor het poetsen van de Aga. Allemaal helpen ze een beetje. Maar ja, als je een traditionele Aga hebt, blijft die nu eenmaal altijd heet, dus hoe je het ook doet; het blijft behelpen. Kort geleden kreeg ik een geweldig idee: met een handschoen die helemaal uit siliconen zou bestaan, zou je de warme Aga kunnen schoonmaken zonder je handen te verbranden. Een siliconen handschoen is immers buigzaam en geleidt de warmte niet. Sterker nog: dit materiaal geleidt ook geen water, dus je kunt gewoon natte doekjes of sponsjes gebruiken.

Ik was zo enthousiast over dit idee dat ik op zoek ben gegaan naar een extra lange siliconen handschoen en uiteindelijk vond ik in Italië een hele goede. De Profi Zeus siliconen handschoen gebruik je, behalve voor de schoonmaak, ook om hete pannen aan te pakken, als ovenhandschoen, in de vriezer, bij de barbecue en bij schoonmaakkarweitjes met heel heet water. De handschoen is anti-slip en extra lang, zodat ook je onderarmen beschermd zijn tijdens het schoonmaken of als je iets achter uit de oven wilt pakken.

Leg de handschoenen na gebruik schoon en droog weg (schoonmaken met water en weinig zeep, of in de afwasmachine). Breng ze niet rechtstreeks in contact met vlammen of scherpe en snijdende voorwerpen.

In deze video zie je hoe gemakkelijk het nu wordt om de Aga te poetsen.