Een lekkere curry staat of valt met de kruiden die je ervoor gebruikt. Meestal zijn dat er nogal wat en je zult dus voor elke curry die je bereidt weer je hele kruidenplankje moeten plunderen. Best wat werk, want elk van deze kruiden moet afgewogen en ook eventueel gemalen worden. In de winkel kun je currypasta’s kopen die uit een rijke verzameling van allerlei kruiden bestaan. Maar zitten hier precies de kruiden in die je lekker vindt? En vind je al die toevoegingen zoals smaak- en kleurstoffen, suikers, conserveringsmiddelen en dergelijke echt nodig?

Zelf currypasta maken

Zelf currypasta maken is een leuk karweitje om te doen en je kunt de pasta precies aan je eigen smaak aanpassen. Onderstaande currypasta is een basisrecept, geschikt voor de meeste curry’s. Je kunt deze pasta desgewenst per keer nog aanvullen met een of meer kruiden die goed bij je gerecht passen. Onderstaand recept is voor ongeveer 3 dl currypasta. Gebruik een gestandaardiseerde maatlepel bij het afwegen.

25 gram korianderzaad
2 eetlepels komijnzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel fenegriekzaad
2 à 3 theelepels chilivlokken (zie Tip)
1 eetlepel kerriepoeder
1 à 2 theelepels chilipoeder (zie Tip)
½ eetlepel gemalen kurkuma
80 ml wijnazijn
125 ml plantaardige olie

Voeg de eerste vijf ingrediënten (korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, fenegriekzaad en chilivlokken) bij elkaar en maal ze fijn. Ik doe dat zelf in de minikom van de Magimix-blender, maar je kunt hiervoor ook een koffiemolentje, de droge kom van de hoge-snelheidsblender of de processormaalbak van de Bamix gebruiken. Je zou ook een vijzel kunnen nemen, maar dat kost flink wat moeite en het resultaat zal wat minder fijn worden.

Doe de gemalen kruiden in een schaal. Voeg de kerrie, de chilipoeder en de kurkuma eraan toe en meng de kruiden goed. Roer de wijnazijn erdoor; het wordt nu een dikke brij. Voeg nu zoveel water toe (ongeveer 50 ml) totdat er een papje ontstaat. Verwarm de olie in een wok op de hete plaat of op redelijk hoog vuur en bak het currymengsel ongeveer 10 minuten totdat het water is verdampt. De pasta is klaar als de olie boven komt drijven. Laat een beetje afkoelen en doe de pasta in een goed afsluitbare pot.

Verwarm nog wat extra olie; zoveel als nodig is om de pasta in de pot te kunnen bedekken. Als de pasta onder staat zal hij beter houdbaar zijn. De olie waarmee de currypasta bedekt is, kun je de volgende keer gebruiken als je vlees of groente voor een curry bakt; zo hoef je niets weg te gooien. Bewaar de currypasta in de koelkast.

Tip:  Pas de scherpte van de curry aan je smaak aan. Neem je de maximale hoeveelheden van de chilivlokken en chilipoeder, dan krijg je een flink pikante curry. Neem je de minimale hoeveelheden, dan krijg je nog steeds een pittige curry, maar niet zo eentje waarvan je vuur gaat spuwen.

Tip:  Currypasta doet het niet alleen goed in curry’s. Je kunt er ook vlees- en visschotels en soepen mee op smaak brengen.

Tip:  In de Recepten-rubriek vind je een lekkere pompoencurry gemaakt met deze currypasta.