Croutons

Maak lekkere croutons door sneetjes brood zonder korst in kleine blokjes te snijden. Het gemakkelijkste gaat dit als het brood al wat ouder is. Doe wat (kruiden)olie in de kleine braadslede en zet deze even beneden in de braadoven totdat de olie heet is. Schep dan de blokjes met de olie om en voeg daar desgewenst ook een geperst teentje knoflook aan toe. Bak de croutons 10 à 15 minuten beneden in de braadoven totdat ze mooi goudbruin zijn. Schep ze halverwege de tijd een keer om. Bestrooi met wat zout en peper en laat ze op een velletje keukenpapier afkoelen.

  • In plaats van olie te gebruiken, kun je ook wat kruidenboter in de braadslede laten smelten en daarin de croutons bakken.
  • Wil je vetvrije croutons, dan droog je blokjes brood eenvoudig in de kookoven totdat ze droog en krokant zijn.
  • Voor een extra lekker smaakje: schep gelijk met de blokjes brood wat geraspte kaas mee om en voeg daaraan wat ragfijn gesneden peterselie toe.
  • Extra pittige croutons: neem het basisrecept en bestrooi voor het omscheppen met wat cayennepeper. Let op: gebruik cayennepeper met mate!

Croutons zijn heerlijk door een salade, maar voeg ze dan wel pas vlak voor het serveren toe. Ze zijn ook heerlijk op een soepje 

Toast

Toast kun je natuurlijk gemakkelijk met de Aga-toaster op de hete plaat maken, maar wil je de echte harde toast, dan kun je dat op de volgende manier doen:

  • Snijd een voorverpakt – maar nog niet afgebakken – stokbroodje in dunne sneetjes.
  • Doe ze in een met Bake-O-Glide beklede braadslede en hang deze 15 tot 20 minuten aan de onderste richels van de braadoven.
  • Keer de sneetjes halverwege de tijd om ze gelijkmatig te laten bruinen.