Een cornetje is een klein zelfgevouwen spuitzakje van vetvrij papier / bakpapier. Als je de slag eenmaal te pakken hebt, draai je in een paar seconden een cornetje dat je kunt gebruiken om een gerecht te garneren. Je kunt met een cornetje bijvoorbeeld saus in strepen op een bord of een gerecht aanbrengen, letters van glazuur schrijven of figuurtjes van gesmolten chocolade tekenen.

Op een instructiefilmpje van de Allerhande: Cornetje zie je hoe je heel gemakkelijk een cornetje vouwt. Op dit filmpje wordt het cornetje gevuld met gesmolten chocolade, maar als je een Aga hebt, kun je voor de gemakkelijkere methode kiezen:

Doe wat kleingehakte chocolade of chocoladegaletjes in het cornetje. Dat hoeft maar heel weinig te zijn: met 30 of 40 gram kun je al heel wat figuurtjes maken. Het beste lukt het met pure chocolade of melkchocolade; witte chocolade smelt in de meeste gevallen niet mooi in een cornetje. Vouw het cornetje goed dicht en leg het achter de hete plaat.

Na een kwartiertje is de chocolade gesmolten en heb je een spuitzakje met chocoladesaus. Druk zachtjes op het cornetje om te controleren of er geen harde stukjes meer in zitten; anders moet het cornetje nog wat langer blijven liggen. Knip het uiterste puntje van het cornetje af. Leg een vel Bake-O-Glide of bakpapier op de aanrecht en spuit er letters, cijfers of figuurtjes op. (Dit is natuurlijk ook een geweldig leuk karweitje voor kinderen!) De chocoladefiguurtjes hebben de meeste stevigheid als er overlappende lijnen in zitten, zoals bij de figuurtjes op de foto. Laat even drogen en – voila – prachtige decoraties voor op je gebak of desserts. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks op je gebak spuiten; let er dan wel op dat de ondergrond voldoende afgekoeld is.

Lukt het je niet om een cornetje te vouwen, dan kun je ook gewoon een klein spuitzakje nemen. Zelfs met een puntzakje van dropjes (bijvoorbeeld bij het Kruidvat) lukt het goed en anders kun je het hoekje van een druk-en-sluit-zakje gebruiken. De zakjes zijn allemaal hittebestendig genoeg om op de bovenplaat van de Aga je chocolade te laten smelten. Op internet vind je nog veel meer chocoladefiguurtjes die je gemakkelijk zelf kunt spuiten.