Een goede Bolognesesaus hoort tot het standaardrepertoire van iedere kok. Zo’n lekkere, gevulde saus is gemakkelijk te maken en kan op velerlei manieren gebruikt worden. Maak daarom altijd een dubbele portie (Aga basiskookboek, bld 85). De eerste portie gebruik je gelijk en de tweede portie vries je in, zodat je altijd iets achter de hand hebt op dagen waarop je wat minder tijd hebt om te koken.

Op welke manieren kun je een Bolognesesaus gebruiken?

Pasta Bolognese: Serveer de saus met een beetje parmezaanse kaas erop op gekookte pasta.

Lasagna Bolognese: Het recept vind je in het Aga basiskookboek op bld 183.

Bolognese-ovenschotel: Kook 300 gram pasta naar keuze en meng deze met de opgewarmde bolognesesaus. Doe dit over in een ingevette ovenschaal. Meng 200 gram crème fraîche met 40 gram geraspte Parmezaanse kaas. Verdeel dit mengsel over de pasta bolognese. Gratineer de schotel 15 minuten boven in de braadoven.

Pizza Bolognese: Beleg een pizzabodem met bolognesesaus, bestrooi met wat gerapte parmezaan en bak in de braadoven.

Courgetti Bolognese: Draai spaghetti van courgette met de spiralizer. Verwarm de bolognesesaus, schep door de courgetti en zet even in de oven.

Pannenkoeken Bolognese: Bak pannenkoeken, leg er een restje opgewarmde bolognesesaus op en vouw de pannenkoeken in vieren. Je kunt de pannenkoeken met vulling ook oprollen. Leg verschillende opgevouwen of opgerolde pannenkoeken in een ovenschaal, bestrooi met wat geraspte kaas en gratineer even boven in de braadoven.

Bovenstaande gerechten zijn allemaal lekker met een frisse, groene salade.