Als je in een gewone oven een taart met een vulling bakt, wordt de bodem vaak niet goed gaar doordat de vulling van de taart de deegbodem vochtig maakt. Bij een Aga zul je hier weinig last van hebben: je kunt de gevulde taart immers rechtstreeks op de bodem van de braadoven bakken (bij de ’warme’ Aga’s) of op het bodemrooster van de braadoven (overige Aga-modellen) of met het rooster op de onderste stand voor de ‘koude’ Aga’s. Door de directe warmte van de ovenbodem gaart de taartbodem snel en bakt hij mooi dicht. Het vocht uit de vulling dringt nu niet meer in de bodem.
Waarom blind bakken?
Toch wil je misschien af en toe een bodem blind bakken: je bakt dan alleen een deegbodem zonder vulling erop. Er zijn enkele redenen om een taartbodem blind te bakken:
- De vulling die je op de taartbodem doet is al gaar, bijvoorbeeld omdat je die al eerder klaar hebt gemaakt.
- De taartbodem krijgt een vulling die niet gebakken hoeft te worden, bijvoorbeeld een vulling van vers fruit in een vruchtentaart.
- De taartbodem moet op een hogere temperatuur dan de vulling. Je wilt bijvoorbeeld een bodem van zandtaartdeeg – die een hogere temperatuur nodig heeft – combineren met een chocoladevulling, die niet tegen hoge temperaturen kan.
Rechtstreeks contact met de ovenbodem
Omdat de bodem het mooist gaar bakt als hij rechtstreeks contact maakt met de bodem van de Aga, moet je ook een vorm gebruiken waarvan de bodem op de Aga-vloer kan aansluiten. De vormen van Silverwood die Cooker at Home in het assortiment heeft, voldoen hier allemaal aan. Deze vormen zijn ook voorzien van losse bodems, zodat je taart altijd ongeschonden uit de vorm komt.
Werkwijze
Hoe bak je een taartbodem blind? Bekleed de ingevette bakvorm met een deeg naar keuze. Let op: rek het deeg niet uit terwijl je het in de vorm doet, dan gaat het krimpen. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Leg er een laag bakpapier of Bake-O-Glide op die je een beetje in de vorm van de taartbodem vouwt. Vul het bakpapier met een steunvulling; dat is een laag ongekookte rijst of gedroogde peulvruchten. Je kunt hier ook een ketting met bakkogels voor gebruiken, nóg handiger. De steunvulling zorgt ervoor dat de taartbodem mooi plat blijft tijdens het bakken. Vouw het bakpapier naar buiten toe, een beetje om de rand heen; zo voorkom je dat de rand van de taartbodem te donker wordt. Bak de bodem ongeveer 10 minuten op de bodem van de braadoven of – voor de modellen met een verwarmingselement in de bodem – op het bodemrooster. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het soort deeg dat je gebruikt en de dikte ervan. Verwijder dan het papier met de blindbakvulling en laat de taartbodem ongeveer 5 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven nadrogen. De steunvulling die je gebruikt hebt, is niet meer eetbaar. Maar je kunt hem wel af laten koelen en voor de volgende keer bewaren in een blik of doos.
Extra ‘vochtwerende laag’
Wil je een hele vochtige vulling in je taartbodem gaan doen, dan kun je de deegbodem nog van een extra ‘vochtwerende laag’ te voorzien door de taartbodem met losgeklopte eidooier te bestrijken en de bodem weer vijf minuten in de oven te bakken. Neem de taartbodem uit de oven en haal hem voorzichtig uit de vorm. Let op: ga je de bodem nog verder bakken met een vulling erin, laat hem dan in de vorm zitten!
Kleine deegbakjes maken
Wil je kleine deegbakjes maken, bijvoorbeeld in een muffinvorm, dan is het een heel werk om elk deegbodempje van een laag papier met steunvulling te voorzien. In dit geval is het handiger om twee dezelfde vormen te gebruiken. Je bekleedt dan de holtes van het eerste bakblik op de normale manier met deeg, de tweede vorm zet je erbovenop. De deegbakjes bakken dan tussen de twee vormen in model.