De velletjes Bake-O-Glide zijn een goede bekende in de Aga-keuken. Voor wie er nog nooit mee gewerkt heeft: Bake-O-Glide is een soort antiaanbakvel. Je legt het op de bakplaat of je bekleedt er een braadslede of een bakvorm mee: de vormen hoef je dan niet in te vetten en er bakt gegarandeerd niets meer aan. Bake-O-Glide kun je in alle ovens gebruiken en je kunt het ook rechtstreeks op de sudderplaat leggen of, voor de andere cookers, aan de rechterkant van de kookplaat. Je kunt dan zonder te knoeien en zonder vet toe te voegen vis, tosti’s en pannenkoeken bakken. Gebruik Bake-O-Glide nooit op de linkerkookplaat van de Aga of op de linkerkant van de Rayburn, Esse en Everhot als deze op temperatuur is.

Duurzaam

Als je de velletjes Bake-O-Glide goed behandelt en er niet op snijdt of krast, gaan ze heel erg lang mee. Na gebruik veeg je ze schoon met een vochtig doekje. Als het vel erg vet is, leg je het plat op de aanrecht en je gaat er met een kwastje met sop over. Spoel even na, klem het velletje tussen een Gohook en hang deze aan de stang van de Aga, dan valt hij niet op de grond tijdens het drogen. De velletjes Bake-O-Glide zijn ook bestand tegen de afwasser, maar worden dan wel wat schraler. Mocht dit gebeuren, vet het velletje dan in met een keukenpapiertje met olie. De folie wordt donkerder in het gebruik, maar de antiaanbakeigenschappen blijven behouden. Berg de vellen altijd plat of opgerold op.

Niet alleen handig als antiaanbakvel:

  • chocoladefiguren spuit je rechtstreeks op een velletje Bake-O-Glide.
  • Borstplaat giet je gemakkelijk uit op een vel Bake-O-Glide.
  • Deeg dat uitgerold wordt op een vel Bake-O-Glide of tussen twee vellen, plakt niet aan de ondergrond of aan de deegrol. Voorkom het schuiven van het vel op de aanrecht door er een paar druppeltjes water onder te sprenkelen.
  • Gerechten die in de oven te snel bruin worden, bescherm je met een vel Bake-O-Glide.
  • Gerechten met een lange oventijd drogen minder snel uit als er een velletje Bake-O-Glide op ligt, zie bijvoorbeeld het recept Ahornpotjes of de crème brûlee uit het Aga basisboek.
  • Als je een rol Bak-O-Glide zelf op maat knipt, heb je meestal nog restjes over. Gooi deze niet weg, want je kunt ze gebruiken als je vlees of brood invriest: een stukje Bake-O-Glide tussen de hamburgers of sneetje brood en ze plakken niet aan elkaar vast.

Bake-O-Glide is in een voorgeknipte 4-delige set verkrijgbaar en ook als rol van een meter. Ook is er een sudderplaatset met twee cirkels die handig zijn om rechtstreeks op de sudderplaat te bakken en strips die je tegen de randen van een taartvorm kunt zetten om aanbakken te voorkomen. Bake-O-Glide heeft nog meer handige spullen voor de Aga; het crispy-mandje, de siliconen bak- en uitrolmat en de multifunctionele gaatjesmat. Ook het Splash Shield is van het Bake-O-Glide-merk.