Omdat steeds meer mensen de laatste jaren ervoor kiezen geen zuivel meer te drinken, zijn allerlei notenmelken in opkomst. De bekendste hiervan is wel de amandelmelk.
Waarom amandelmelk?
Wat zijn de voordelen van amandelmelk? Steeds meer mensen kunnen – vanwege een lactose-intolerantie – niet goed tegen gewone melk. Andere mensen hebben geen last van gewone melk, maar vinden het prettiger om melk van plantaardige oorsprong te drinken. Amandelmelk is in beide gevallen dan een goede vervanger. Amandelmelk zit vol met vitamines (met name B en E) en mineralen (kalium, calcium, natrium, magnesium, selenium, ijzer, koper, zink en fosfor), en het bevat een hoge kwaliteit eiwitten en enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Het is zeer licht verteerbaar, bevat geen verzadigde vetten en geen cholesterol. Omdat het puur plantaardig is, is het ook geschikt voor veganisten. Zijn er ook nadelen? Ja, amandelmelk is niet geschikt voor mensen met een notenallergie en niet voor baby’s omdat de voedingswaarde anders is dan gewone melk.
Overal te koop
Amandelmelk is gewoon in de supermarkt of bij de natuurvoedingswinkel te koop. Koop je een pak Alpro bij de super, dan vind je daar per liter melk 2% amandelen in (en toch mag het dan nog amandelmelk heten). Bovendien wordt aan deze amandelmelk suiker toegevoegd en nog enkele stofjes (E-nummers en conserveringsmiddelen) die je eigenlijk helemaal niet in je melk wilt vinden. Je nam deze melk tenslotte voor je gezondheid, niet? De biologische variant van amandelmelk is al wat meer ‘amandelig’, met 7-8% amandelen. Bovendien bevat deze geen toevoegingen zoals suiker, antiklontermiddelen en conserveermiddelen.
Amandelmelk zelf maken
Het is echter heel gemakkelijk om je eigen amandelmelk te maken. Maak je je eigen amandelmelk, dan ben je goedkoper uit, je hebt veel meer amandelen in je melk (en dus ook meer amandelsmaak), je kunt hem zo dun of romig maken als je zelf wilt, én je kunt kiezen voor zoet of ongezoet. Bovendien kun je aan zelfgemaakt amandelmelk gemakkelijk nog smaakjes toevoegen.
Amandelmelk kun je puur drinken, maar je kunt er ook een smoothie van maken. Verder kun je in alle gerechten waar koemelk gebruikt wordt, de koemelk vervangen door amandelmelk, bijvoorbeeld in havermout of pannenkoekenbeslag.
Om amandelmelk te maken heb je een blender nodig. Ik gebruik in het filmpje de Magimix-blender, een krachtige blender van 1300 Watt. Dit hoge wattage is prettig omdat je hiermee de amandelmelk fijngemalen krijgt, waardoor een lekkere romige melk ontstaat.
Ongezoete amandelmelk
200 gram amandelen
1,2 lt water
evt. snufje fijn zeezout
Zet de amandelen de avond tevoren in de week. Het mogen blanke amandelen zonder velletje zijn, maar ook amandelen met schil, zoals ik hier gebruik. De velletjes van de amandelen blijven later toch in de zeef/doek achter. Door de amandelen te weken worden ze zachter, waardoor ze gemakkelijker blenden, maar bovendien breek je hiermee de fytinezuren in de noten af. Je kunt het weekwater van de amandelen in de amandelmelk gebruiken (er zitten immers voedingsstoffen uit de amandelen in), maar het is wel licht verkleurd. Als je dat niet prettig vindt, kun je de amandelen ook eerst in een zeef schoonspoelen.
Doe 1,2 liter water in de blender en voeg de amandelen toe. Amandelmelk die alleen van water en amandelen wordt gemaakt, smaakt nogal lafjes. Je kunt daarom als je wilt ook nog wat fijn zeezout toevoegen.
Nu kun je kiezen of je ongezoete of zoete amandelmelk wilt. Stel je bij zoete amandelmelk geen echt zoet drankje voor; de melk krijgt door de toevoegingen gewoon wat meer smaak.
Gezoete amandelmelk
Hetzelfde recept als ongezoete amandelmelk, maar nu met:
5 dadels
1 theelepel vanille-extract
Ook bij de dadels is het beter om ze eerst een nacht te weken. Voor het gemak zou je ze samen met de amandelen kunnen weken. De dadels voegen – behalve wat zoetigheid – ook gelijk wat vezels en vruchtensuiker toe.
Schakel de blender op de hoge stand in en blend tot de amandelen goed fijn gemalen zijn. Twee minuten blenden moet wel genoeg zijn. Leg een mousseline doek (of een andere dunne doek, bijvoorbeeld kaas- of neteldoek) in een zeef en giet een deel van de amandelmelk erin. Laat de melk er even doorzakken en pak de doek dan bij de hoeken op. Knijp de melk eruit. Doe hetzelfde met de rest van de amandelmelk. Doe de melk over in een fles die je goed kunt afsluiten. In de koelkast is de amandelmelk ongeveer 4 dagen houdbaar.
Tip: In plaats van dadels kun je ook een andere zoetstof gebruiken, bijvoorbeeld honing, agavestroop of rijststroop.
Tip: Op dezelfde manier maak je ook hazelnootmelk.
Tip: De melk wordt romiger (en dus lekkerder) als je minder water toevoegt en dunner als je meer water toevoegt.
Tip: Je kunt eventueel een theelepel kokosolie toevoegen, dat maakt de melk iets romiger.
Tip: Wil je wat extra eiwitten aan je melk toevoegen, bijvoorbeeld na een ziekte of bij veel sporten, voeg dan 2 à 3 eetlepel hennepzaad toe. Hennepzaad zorgt ook voor extra vitamines en mineralen.
Tip: Maak er chocolade-amandelmelk van door cacaopoeder toe te voegen of geef de melk een smaakje met wat kaneel. Warme amandelmelk met kaneel is ook een heerlijk drankje voor het slapen gaan!
Tip: De amandelpulp hoef je niet weg te gooien. Je kunt de pulp invriezen en als je genoeg hebt, kun je er een amandelbrood van bakken. Je kunt de pulp ook drogen in de warmhoud- of kookoven van de Aga of op een lage temperatuur in de gewone oven. Dit amandelmeel heeft niet veel smaak meer, maar je kunt het wel verwerken in koekjes, taart of brood. Vervang dan gewoon een deel van de bloem door gedroogde amandelpulp.
Tip: Voor amandelkoekjes meng je 200 gram amandelpulp met 2 eidooiers, een snufje zout, 160 gram boter en 80 gram bloem (en eventueel 100 gram suiker/koksbloesemsuiker/oerzoet). Kneed kort tot een deeg, maak er kleine bolletjes van en leg ze op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Druk ze iets plat en bak ze in 15 minuten goudbruin boven in de bakoven of op 175 °C.
Zie ook het videorecept Amandelmelk