De traditionele Aga

Het begin

In 1912 werd Dr. Gustaf Dalen, natuurkundige en Nobelprijswinnaar, blind door een explosie tijdens een experiment. Terwijl hij thuis zat, merkte hij dat zijn vrouw en dienstmeid het vervelend vonden om tijdens het koken steeds op de temperatuur van het fornuis te moeten letten. Hij besloot een fornuis te ontwikkelen dat iedere culinaire techniek beheerste, dat gemakkelijk in het gebruik zou zijn en perfecte resultaten zou opleveren. Na jaren van testen kwam uiteindelijk in 1922 de eerste Aga op de markt.

Het principe van de Aga

Dr. Dalen ging uit van het principe van warmteopslag en -afgifte en combineerde een kleine efficiënte warmtebron, twee grote kookplaten en twee ruime ovens tot één compact fornuis. De opgeslagen warmte kon nauwkeurig gedoseerd worden afgegeven en werd zodanig verdeeld dat er ovens met verschillende temperaturen ontstonden. De warmtebron zorgde tevens voor de verwarming van de twee kookplaten. De traditionele Aga was altijd ingeschakeld, bleef dus altijd op temperatuur en de kookplaten en ovens waren dus ook altijd klaar voor gebruik.

Uitmuntende kookprestaties

De Aga werd als snel beroemd door zijn uitmuntende kookprestaties en tot op de dag van vandaag zijn deze ongeëvenaard gebleven. Gerechten kun je, zonder er verder naar om te kijken, uren lang laten garen in de ovens; veel gerechten kun je zelfs veilig laten overnachten in de Aga. Maar op de Aga kun je ook moeiteloos snelle gerechten bereiden. Elke gewenste bereidingstemperatuur is aanwezig. Daarom kun je op de Aga niet alleen koken, bakken, braden, sudderen en brood roosteren, maar is het fornuis ook uitermate geschikt voor allerlei moderne bereidingswijzen, zoals roosteren, wokken, stomen en grillen. En dat allemaal met één apparaat: de traditionele Aga was briljant in zijn eenvoud ...

Eigentijdse nieuwe modellen

De traditionele Aga is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar. Maar omdat er maar weinig stuk kon gaan aan dit fornuis, staan er nog steeds duizenden traditionele Aga’s in Nederland, met een even grote schare trouwe en enthousiaste gebruikers. De traditionele Aga is opgevolgd door verschillende andere modellen Aga’s die wat efficiënter met energie omgaan. De modellen die nu gangbaar zijn hoeven niet altijd meer altijd aan te staan zoals de oorspronkelijke Aga, maar ze gaan nog steeds uit van het principe van warmteopslag en -afgifte. Daardoor kun je ook met de nieuwere Aga’s nog steeds zo ontspannen en heerlijk koken en desgewenst ook nog genieten van de prettige omgevingswarmte. Ook al zijn de huidige Aga-modellen nu aangepast aan de eisen van deze tijd, wat onveranderd is gebleven, is de stijlvolle en tijdloze vormgeving van dit prachtige gietijzeren fornuis.