Een traditionele warme gas-Aga verbruikt al snel zo’n 2000 tot 2500 m3 gas per jaar als je hem altijd aan hebt staan. In het verleden was dit nooit zo’n probleem, aangezien we in Nederland weinig voor gas betaalden. Maar nu de gasprijzen zo enorm gestegen zijn, is een warme gas-Aga niet echt een feest meer. Ook als de gastoevoer in de toekomst weer normaal op gang zou komen, dan toch wordt het gas nooit meer écht goedkoop. Bovendien zal het er sowieso van komen dat we van het gas af moeten; we willen tenslotte ook Groningen niet in een groot gat laten vallen.
Een mogelijkheid is dan om de Aga naar elektriciteit om te bouwen. De gasbrander wordt dan verwijderd en daarvoor in de plaats komt dan het elektrische AIMS-systeem. Misschien heb je hier al eens eerder van gehoord, want in het verleden werden er al elektrische Aga’s met AIMS verkocht. Als een Aga voorzien is van AIMS blijft hij op precies dezelfde, vertrouwde manier werken, alleen is er dan een sluimerstand voor als je de Aga niet gebruikt. Het AIMS-systeem dat door AST Service wordt geïnstalleerd, wordt door Aga geleverd. Het voldoet dus aan alle eisen en bevat enkel door Aga goedgekeurde onderdelen. De Aga blijft er na ombouw hetzelfde uitzien, want het systeem wordt volledig ingebouwd.
Hoe werkt het in de praktijk? Je kunt de Aga handmatig bedienen, maar je kunt hem ook met de meegeleverde handset programmeren. Deze handset is programmeerbaar voor zeven dagen. Wil je de Aga dus op temperatuur hebben als je om 17.00 uur thuis komt, dan schakelt het AIMS-systeem de Aga ruim van te voren in zodat de Aga opgewarmd voor je klaar staat als je thuiskomt.
Op de sluimerstand is de braadoven ongeveer 160 °C en ook op deze sluimerstand kun je de ovens gewoon gebruiken (gebruik de braadoven dan als bakoven). Houd er dan wel rekening mee dat de ovens en platen iets minder warm zijn, dus het koken duurt iets langer. Van sluimerstand naar volledige werktemperatuur neemt zo’n 2 à 3 uur in beslag. Behalve de volledige stand en de sluimerstand is er nog een keuze: de lage temperatuurstand. De temperatuur in de braadoven is dan 190 °C. Een elektrisch Aga blijft beter of temperatuur dan een gas-Aga, dus je hebt iets minder last van afkoelende platen tijdens het koken.
Niet elke Aga is geschikt voor ombouw. Was de Aga oorspronkelijk olie- of kolengestookt en al eens eerder omgebouwd, dan past er geen AIMS in. De meeste Aga’s van na 1985 kunnen omgebouwd worden. Er zijn soms wat beperkingen: zo moet het bovenblad er wel af kunnen. AST Service kan hier per geval advies over geven als je hen een situatiefoto stuurt. Op het ogenblik worden er veel Aga’s omgebouwd, waardoor de wachttijd voor het ombouwen nu ongeveer een half jaar is.
Een elektrische Aga met AIMS verbruikt wel aardig wat elektriciteit: van 150 tot 190 kWh per week. Het lagere verbruik geldt als je de Aga op sluimer laat staan, de 190 kWh geldt als de Aga op volledige werktemperatuur staat. Een exacte opgave van de verbruikskosten is niet echt te maken, omdat de stroomprijs kan variëren, afhankelijk van waar je woont, je energieleverancier, eventuele zonnepanelen en het energiecontract dat je hebt afgesloten (vast of variabel). Je kunt je kWh-prijs vinden op je energiecontract. De Aga met AIMS heeft eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt nodig.
Wil je een afspraak maken om AIMS te laten inbouwen, wil je nog meer informatie of een offerte, dan kun je rechtstreeks contact opnemen met AST Service: bel 0344 611 367 of stuur ze even een mailtje: info@astservice.nl