Aga R7 met vijf ovens

Brandstof

  • Volledig elektrisch.

Gebruik

  • De kookplaten kunnen tegelijkertijd en ook apart van elkaar verwarmd worden en ze zijn onafhankelijk van de ovens te bedienen.
  • De drie gietijzeren ovens worden tegelijkertijd verwarmd. Ofwel op de volledige temperatuur die geschikt is om te bakken en te koken, ofwel op de Eco-stand. Ook is er een hoge- en een lage temperatuurstand, die respectievelijk 10 °C hoger en 10 °C lager is dan de normale temperatuurstand.
  • In de Eco-stand houdt het fornuis de warmte zo efficiënt mogelijk vast en verbruikt het zo min mogelijk energie zonder de behaaglijke Aga-warmte te verliezen. In de Eco-stand zakt de temperatuur van de braadoven, maar de andere ovens blijven ongeveer gelijk in temperatuur. Het duurt 3 à 3½ uur om het fornuis vanuit de Eco-stand weer op de normale kooktemperatuur te brengen.
  • Aan de linkerzijde van het fornuis bevindt zicht een hotcupboard met daarin een slowcook-oven (bovenin), een warmhoudoven (onderin) en bovenop een warmhoudplaat. Deze worden gezamenlijk verwarmd met behulp van een knop aan de voorzijde, onafhankelijk van de drie gietijzeren ovens. De warmhoudplaat kan tegen meerprijs vervangen worden door een inductieplaat.

Kookplaten

  • Beide kookplaten zijn binnen 10-12 minuten op temperatuur en klaar voor gebruik. Ook bij intensief gebruik loopt de warmte niet terug.
  • De hete plaat (links) wordt ongeveer 330 °C. Deze kookplaat wordt gebruikt voor alles wat een hoge temperatuur nodig heeft: snel water koken, roerbakken, toast maken, grillpanbereidingen, biefstuk aanbakken e.d.
  • De sudderplaat (rechts) wordt ongeveer 200 °C. De sudderplaat gebruik je voor gerechten waarvoor een lagere temperatuur gewenst is, zoals sauzen maken, eieren bakken en tosti’s bereiden. De sudderplaat kan ook rechtstreeks gebruikt worden als een plancha om bijvoorbeeld pannenkoeken te maken, coquilles te bakken of tortilla’s te verwarmen.

Braadoven

  • De braadoven (rechtsboven) heeft een temperatuur van 210-230 °C, afhankelijk van de plaats in de oven. Met de lage- of de hoge-temperatuurstand kan de temperatuur respectievelijk met 10 ℃ verlaagd of verhoogd worden.
  • Deze oven wordt gebruikt voor ovenbereidingen op hoge temperaturen, bijvoorbeeld groente roosteren, brood bakken of vlees aanbraden/grillen. De ovenvloer kan gebruikt worden als extra kookplaat en zorgt voor extra onderwarmte bij taarten, pizza en quiches.
  • Het is geen probleem om zoete en hartige gerechten tegelijkertijd in de oven te bereiden: doordat de lucht niet circuleert, is er geen geur- en smaakoverdracht.

Bakoven

  • De bakoven (midden beneden) heeft een temperatuur van ongeveer 160-180 °C. Met de lage- of de hoge-temperatuurstand kan de temperatuur respectievelijk met 10 ℃ verlaagd of verhoogd worden.
  • De temperatuur in de bakoven is geschikt voor allerhande gebak en ovenschotels. Ook bij deze oven kan de bodem gebruikt worden, bijvoorbeeld om een curry of bolognesesaus wat in te laten dikken.

 Kookoven

  • In de kookoven (rechts beneden) passen vier middelgrote pannen. In de kookoven wordt voedsel op de ‘Aga-manier’ gekookt, zonder kans op aanbranden. Ook is het mogelijk om in deze oven vis en fruit te pocheren, rijst te stomen of meringues te drogen. De oven is uitermate geschikt voor slow cooking-gerechten.
  • In de kookoven is het zo’n 110 °C. Met de lage- of hoge-temperatuurstand kan de temperatuur respectievelijk met 10 ℃ verlaagd of verhoogd worden.

Slowcook-oven

  • De slowcook-oven (boven in de hotcupboard) wordt ongeveer 120 °C. Deze oven gebruik je voor curry’s, pastasaus, suddergerechten etc. Als de kookoven in de zomer is uitgeschakeld, kan deze slowcook-oven als kookoven gebruikt worden, maar het resultaat zal iets anders zijn omdat dit geen gietijzeren oven is.
  • De slowcook-oven wordt samen met de warmhoudoven eronder en de warmhoudplaat aan de bovenzijde ingeschakeld d.m.v. een knop aan de voorzijde. Het duurt ongeveer 45 minuten om de hotcupboard op te warmen.

Warmhoudoven

  • De temperatuur van de warmhoudoven is ongeveer 60 °C. In deze oven houd je eten warm zonder kwaliteitsverlies. De oven gebruik je ook om servies voor te verwarmen, schuimgebak te maken en voedingswaren te drogen, bijvoorbeeld tomaten of appelschijfjes.
  • De warmhoudoven wordt samen met de sudderoven ingeschakeld door middel van een knop aan de voorzijde.

 Warmhoudplaat of inductieplaat

  • Het 5-oven-model is voorzien van een warmhoutplaat of (tegen meerprijs) een inductieplaat met één zone.
  • De warmhoudplaat is ongeveer 60 °C en is geschikt als afzetplaats, om kopjes voor te verwarmen, voorwerpen te drogen en schotels warm te houden.
  • De inductieplaat heeft een zone van 23 cm doorsnede met een touch-and-slide control. De plaat is voorzien van een kinderslot, een timer en een boost-functie.

Afwerking

  • Aga-fornuizen worden nog steeds vervaardigd volgens dezelfde strenge eisen die de Aga zijn plaats hebben gegeven als het meest betrouwbare fornuis. Om een fornuis te maken wordt gesmolten ruw ijzer in mallen gegoten, elk gietsel wordt met de hand afgewerkt, ondergaat een warmtebehandeling op 800 °C en wordt schoongestraald.
  • Het gietijzer wordt van meerdere lagen email voorzien. Dit uiterst zorgvuldige proces zorgt ervoor dat de levensduur van de Aga niet in jaren, maar in decennia wordt gemeten.
  • De zijpanelen zijn zwart.
  • Kies het logo dat je het mooist vindt: Classic Script of Comtemporary.

Installatie

  • De bezorging, aansluiting en installatie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd Aga servicebedrijf.
  • Voordat het Aga-fornuis wordt geplaatst komt het Aga servicebedrijf eerst op bezoek om de situatie te beoordelen.
  • Aansluitwaarde van de Aga-R7-100: 3-fase krachtstroom 16A plus 1 x 220V.

 Verdere informatie

  • Bij de Aga wordt geleverd:

Een grote braadslede met grillrek

Een kleine braadslede met grillrek

Drie ovenroosters

Een bodemrooster

Een koude plaat (bakplaat)

Een toaster

Engelstalig kookboek

Een staalborstel

  • Afmetingen:

Breedte: 1478 mm (houd bij inbouwen minimaal 2 mm vrij aan beide kanten)

Hoogte tot kookplaat: 915 mm

Diepte exclusief handvaten: 698 mm

De inhoud van de ovens is 41 liter.

Diepte 495mm, breedte 325mm, hoogte 254mm

Inbouwdiepte tot keukenkastjes: 670 mm

  • De Nederlandse Aga-importeur geeft twee jaar volledige garantie op het fornuis.
Geïnteresseerd in een Aga?