Aga R3 met twee kookplaten

Brandstof

  • Volledig elektrisch.

Gebruik

  • De Aga R3-100 is een cooker van ongeveer 100 cm breedte met vier ovens: een gecombineerde braad/bakoven, een gecombineerde bak/sudderoven, een grilloven en een warmhoudoven.
  • Het linkergedeelte van de cooker – het gedeelte met de braadoven en de bak/sudderoven ‒ kan ingeschakeld blijven om voor een prettige omgevingswarmte te zorgen, hetzij op de volledige temperatuur, hetzij op de E(conomy)-stand.
  • De ovens kunnen apart van elkaar verwarmd worden.
  • Aan de bovenzijde bevinden zich twee gietijzeren kookplaten, afgesloten door geïsoleerde kookplaatdeksels. Ook deze zijn onafhankelijk van elkaar te bedienen.

De gietijzeren kookplaten 

  • De hete kookplaat (links) wordt ongeveer 330 °C. Deze kookplaat wordt gebruikt voor alles wat een hoge temperatuur nodig heeft: snel water koken, roerbakken, toast maken, grillpanbereidingen, biefstuk aanbakken e.d.
  • De sudderplaat (rechts) wordt ongeveer 200 °C. De sudderplaat gebruik je voor gerechten waarvoor een lagere temperatuur gewenst is, zoals sauzen maken, eieren bakken, suddergerechten en tosti’s bereiden. De sudderplaat kan ook rechtstreeks gebruikt worden als een plancha om bijvoorbeeld pannenkoeken te maken, coquilles te bakken of tortilla’s te verwarmen.
  • De linker kooplaat is in 40 minuten op temperatuur. De rechter kookplaat neem daarvoor 20 minuten in beslag. Ook bij intensief gebruik loopt de warmte niet terug. Als je het linkergedeelte van de Aga ingeschakeld laat om van de omgevingswarmte te kunnen genieten, zou je ook de linker kookplaat aan kunnen laten. Dan heeft deze geen opwarmtijd nodig en is hij altijd klaar voor gebruik.

Ovens

  • Links boven bevindt zich een traditionele gietijzeren Aga-braadoven van 220-240 °C die door middel van gelijkmatige stralingswarmte het voedsel verwarmt. Deze oven gebruik je bijvoorbeeld om brood te bakken, vlees te grillen, groente te roosteren enz. Ook de bodem van deze oven is geschikt om op te bakken, mits eerst het bodemrooster op de bodem geplaatst wordt.
    Wordt deze oven op de E-stand gezet, dan zijn de oventemperaturen wat gematigder, namelijk 160-190 °C: de temperatuur is dan vergelijkbaar met de temperatuur van de bakoven. De oven is dan geschikt voor bijvoorbeeld ovenschotels, vis of om een cake te bakken.
  • De onderste oven is een dubbelwandige bak/sudderoven die van binnen geëmailleerd is. Met de knop op de voorzijde van het fornuis stel je deze oven in op de bakoventemperatuur of op de sudderstand. De bakoventemperatuur is geschikt voor bijvoorbeeld ovenschotels, vis of om een cake te bakken. Op de sudderoven stand ingesteld, gebruik je deze oven voor stoofschotels, bouillon, meringues en je kunt er op de ‘Aga-manier’ in koken.
  • Rechts boven bevindt zich de high-speed infraroodgrill. Deze heeft slecht twee minuten nodig om op temperatuur te komen. De bijgeleverde braadslede met grillrooster is op drie verschillende standen onder de grill te plaatsen om zo gebruik te kunnen maken van een felle warmte of juist een gematigder grilltemperatuur.
  • Rechts beneden bevindt zich een stalen warmhoudoven van 60 °C. Deze oven is geschikt om voedsel langere tijd warm te houden, vlees op lage temperatuur te garen, voedsel te drogen en servies voor te verwarmen. De warmhoudoven is in 30 minuten op temperatuur.
  • Vanuit koud duurt het ongeveer 1½ uur voordat de twee linker ovens op de temperatuur van de E-stand staan; de braadoven heeft dan de temperatuur van de bakoven, de onderste oven heeft dan de temperatuur van de sudderoven.
  • Vanuit koud duurt het ongeveer twee uur voordat de twee ovens volledig op temperatuur zijn.
  • Vanuit de E-stand duurt het een uur voordat de ovens volledig op temperatuur zijn.
  • Als de braadoven volledig op temperatuur is, duurt het twee uur om af te koelen tot de temperatuur van de bakoven.

Afwerking

  • Aga-fornuizen worden nog steeds vervaardigd volgens dezelfde strenge eisen die de Aga zijn plaats hebben gegeven als het meest betrouwbare fornuis. Om een Aga te maken wordt gesmolten ruw ijzer in mallen gegoten, elk gietsel wordt met de hand afgewerkt, ondergaat een warmtebehandeling op 800 °C en wordt schoongestraald.
  • Het gietijzer wordt van meerdere lagen email voorzien. Dit uiterst zorgvuldige proces zorgt ervoor dat de levensduur van de Aga niet in jaren, maar in decennia wordt gemeten.
  • De R3-serie is in meerdere kleuren verkrijgbaar, maar de zijpanelen zijn altijd zwart.

Verdere informatie

  • Bij de Aga R3 wordt geleverd:

Grote braadslede met grillrek

Kleine braadslede met grillrek

Een bodemrooster

Vier ovenroosters

Een koude plaat

Een toaster

Een staalborstel

 Installatie

  • De installatie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd Aga servicebedrijf.
  • Voordat het Aga-fornuis wordt geplaatst komt het Aga servicebedrijf langs om de situatie te beoordelen.
  • Aansluitwaarde van de R3: 2 x 13A
  • Voor de Aga 3-serie is geen afvoerkanaal vereist. Om kookgeurtjes en vocht in de keuken te voorkomen kan de Aga 3 met een afzuigkap gecombineerd worden.
  • Voor een cooker uit de R3-serie is geen plint nodig
  • De R3-serie heeft geen onderhoudsbeurten nodig.
  • Afmetingen:

Breedte: 984 mm (houd minimaal 2mm vrij aan beide kanten bij inbouwen)

Hoogte tot kookplaat: 913 mm

Diepte exclusief handvaten: 634 mm

  • Gewicht: 310 kg

De Nederlandse Aga-importeur geeft twee jaar volledige garantie op het fornuis.

Geïnteresseerd in een Aga?