Aga eR3 van 160 cm

Brandstof

  • Volledig elektrisch.

Gebruik

  • De Aga eR3-160 is 160 cm breed. Het basismodel is een 4-deurs cooker van 100 cm. Daaraan vast wordt aan linkerzijde een module van 60 cm gebouwd. Het basismodel van 100 cm breed bevat drie ovens: twee gietijzeren ovens en een stalen warmhoudoven. Achter het vierde gietijzeren deurtje rechtsboven is een opbergruimte voor keukengerei. De module aan de linkerzijde bevat een grote heteluchtoven.
  • Aan de bovenzijde bevinden zich links en in het midden twee kookplaten. Rechts vind je een warmhoudplaat of een inductieplaat met twee zones.
  • De ovens en kookplaten kunnen onafhankelijk van elkaar verwarmd worden.

De gietijzeren kookplaten

  • Aan de bovenzijde van het fornuis bevinden zich twee gietijzeren kookplaten die een zeer gelijkmatige warmte afgeven. Deze twee kookplaten kunnen afgedekt worden met de iconische Aga-deksels. De middelste kookplaat kan op een hoge en een lagere temperatuur worden ingesteld. De linkerplaat heeft alleen de lagere temperatuurstand.
  • Op de kookplaatstand wordt de plaat 330 °C. Dit is vergelijkbaar met de hete plaat van de traditionele Aga. Deze stand gebruik je bijvoorbeeld om snel een ketel water aan de kook te brengen, om te wokken en brood te roosteren. Dus eigenlijk voor alles waarvoor een hoge temperatuur nodig is. Als de plaat op de hoge temperatuur is ingesteld, is de omringende ruimte van de plaat bruikbaar als afzetruimte en voor koken op een lagere temperatuur. De kookplaatstand is alleen op de middelste kookplaat beschikbaar.
  • De sudderplaatstand van 200 °C is vergelijkbaar met de sudderplaat van de traditionele Aga. Deze stand gebruik je bijvoorbeeld om sauzen te maken, melk te koken, eieren te bakken en vlees te sudderen. Dus eigenlijk voor alles waar een meer gematigde temperatuur voor nodig is. De plaat kan op de sudderplaatstand ook rechtstreeks gebruikt worden als een soort plancha om bijvoorbeeld tosti’s of quesadilla’s te maken. Als de plaat op de sudderstand is ingesteld, kan de omringende ruimte van de plaat gebruikt worden als afzetruimte of warmhoudzone. De sudderplaatstand is beschikbaar op beide gietijzeren kookplaten.
  • De kookplaten hebben ongeveer 12 minuten nodig om volledig op te warmen en op elke plaat is er plaats voor drie kookpannen tegelijk. Pannen kunnen gedeeltelijk op de centrale plaat worden gezet en deels op de omringende ruimte. Zo is er meer kookruimte beschikbaar en kan de temperatuur in de pan aangepast worden.

 Warmhoudplaat of inductiekookplaat

  • Op de bovenzijde aan de rechterkant kan gekozen worden voor een warmhoudplaat of een inductiekookplaat.
  • De warmhoudplaat is 60 °C. Deze is geschikt om gerechten warm te houden, kopjes voor te verwarmen, kruiden te drogen en voor de koffie- en theepot.
  • De inductiekookplaat bevat twee kookzones. De zones zijn voorzien van een brugfunctie waardoor ze aaneengeschakeld kunnen worden tot een groter kookoppervlak, wat handig kan zijn bij gebruik van een grotere grillplaat of vispan.
    De temperatuur is met een zogenaamde slidebeweging in negen standen in te stellen en heeft een Power Boost-stand voor maximaal vermogen. Daarnaast is de kookplaat voorzien van verschillende lage temperatuurstanden voor ontdooien, warmhouden en sudderen en de plaat heeft tevens diverse beveiligingsstanden, o.a. een kinderslot, pauzeknop en droogkookbeveiliging.

Ovens

  • De twee gietijzeren ovens bevinden zich in het midden van het fornuis. Deze ovens hebben beide ongeveer een uur nodig om volledig op temperatuur te komen. Tegen meerprijs is er een timer voor deze ovens leverbaar.
  • De bovenste oven is een gecombineerde braad- en bakoven (180-230 °C) die met een knop op de hoge temperatuur van de braadovenstand of op de gematigde temperatuur van de bakovenstand ingesteld kan worden. De braadoventemperatuur gebruik je bijvoorbeeld om brood te bakken, vlees te grillen, groente te roosteren enz. Wordt de oven op de bakoventemperatuur ingesteld, dan zijn de oventemperaturen wat gematigder. De oven is dan geschikt voor bijvoorbeeld ovenschotels, vis of om een cake te bakken. Ook de bodem van deze oven is geschikt om op te bakken, mits eerst het bodemrooster op de bodem geplaatst wordt.
  • De onderste oven is een kook- en sudderoven met een temperatuur van ongeveer 110 °C. Deze oven gebruik je voor stoofschotels, bouillon, meringues en je kunt er op de ‘Aga-manier’ in koken.
  • Rechts beneden bevindt zich een stalen warmhoudoven van 60 °C. Deze oven is geschikt om voedsel langere tijd warm te houden, vlees op lage temperatuur te garen, voedsel te drogen en servies voor te verwarmen. De warmhoudoven is in 30 minuten op temperatuur.
  • Aan de linkerkant bevindt zich een module met een ruime heteluchtoven van maar liefst 90 liter inhoud die instelbaar is van 80 tot 230 °C. Deze oven is in 10 minuten op temperatuur.

Afwerking

  • Aga-fornuizen worden nog steeds vervaardigd volgens dezelfde strenge eisen die de Aga zijn plaats hebben gegeven als het meest betrouwbare fornuis. Voor elke Aga wordt gesmolten ruw ijzer in mallen gegoten, elk gietsel wordt met de hand afgewerkt, ondergaat een warmtebehandeling op 800 °C en wordt schoongestraald.
  • Het gietijzer wordt van meerdere lagen email voorzien. Dit uiterst zorgvuldige proces zorgt ervoor dat de levensduur van de Aga niet in jaren, maar in decennia wordt gemeten.
  • De eR3-serie is in meerdere kleuren verkrijgbaar, maar de zijpanelen zijn altijd zwart.

Verdere informatie

  • Bij de Aga eR3 wordt geleverd:

Grote braadslede met grillrek

Kleine braadslede met grillrek

Twee bodemroosters

Twee ovenroosters

Een koude plaat

Een toaster

Een staalborstel

Een plaatlifter (om de platen van de Aga te tillen als ze schoongemaakt moeten worden).

Extra voor de heteluchtoven: vier roosters, een bordenrek en een bakplaat

 Installatie

  • De installatie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd Aga servicebedrijf.
  • Voordat het Aga-fornuis wordt geplaatst komt het Aga servicebedrijf langs om de situatie te beoordelen.
  • Aansluitwaarde van eR3-160: 3-fase krachtstroom 16A, plus 1 x 220V voor de inductiekookplaat, plus 1 x 220V voor de heteluchtoven.
  • Voor de Aga 3-serie is geen afvoerkanaal vereist. Om kookgeurtjes en vocht in de keuken te voorkomen kan de Aga 3 met een afzuigkap gecombineerd worden.
  • Voor een cooker uit de eR3-serie is geen plint nodig.
  • De R3-serie heeft geen onderhoudsbeurten nodig.
  • Afmetingen:

Breedte: 160 cm (houd minimaal 2mm vrij aan beide kanten bij inbouwen)

Hoogte tot kookplaat: 913 mm

Diepte exclusief handvaten: 634 mm

  • Gewicht: 455 kg
  • De Nederlandse Aga-importeur geeft twee jaar volledige garantie op het fornuis.

 Verkrijgbare kleuren

Aubergine, British Racing Green, Blush, Cream, Dark Blue, Dartmouth Blue, Dove, Duck Egg Blue, Heather, Linen, Pearl Ashes, Pewter, Pistache, Salcombe Blue, Slate, Wit, Zwart

Geïnteresseerd in een Aga?