De gietijzeren ovens van de Aga geven een prachtige gelijkmatige warmte waar al je baksels van profiteren. Bovendien staat de warmte in de ovens stil, waardoor er geen vocht uit het gebak waait en het gebak dus ook minder uitdroogt. Gebak uit de Aga zal dan ook meestal goed lukken. Er is echter één gebaksoort die wel eens problemen blijkt te geven: de cake.

Cake bakken zonder bakoven

De drie- en vier oven Aga beschikken over een bakoven met gematigde temperaturen, die ergens tussen de 140 °C en 180 °C liggen, afhankelijk van hoe warm je Aga ingesteld is. Een cake bakt het mooist op 160 °C. Meestal is dat op de derde of vierde richel van de bakoven (zie Aga basiskookboek, bld 226). De twee-oven Aga heeft deze gematigde temperaturen niet. Twee-oven-bezitters bakken hun cakes daarom op verschillende manieren, bijv. beneden in de braadoven met de koude plaat erboven, in de Cake Baker, of de halve tijd in de braadoven en de rest van de tijd in de kookoven. Meestal krijg je daarmee een prima resultaat, maar als je denkt dat het nog beter kan, heb je misschien iets aan de volgende tips:

  • In Engelse Aga-boeken wordt vaak gebruikgemaakt van de ‘alles-in-één-methode’. Alle ingrediënten worden dan in één keer door elkaar gemixt. De Engelsen hebben echter andere soorten boter, die speciaal bedoeld zijn voor het bakken van gebak. Met de Nederlandse botersoorten krijg je geen mooi resultaat als je deze methode gebruikt. Let ook op bij uit het Engels vertaalde boeken; de vertaler vertaalt vaak letterlijk wat er in de Engelse tekst staat, dus hij/zij neemt ook gewoon de alles-in-een-methode over.
  • In de Aga bakken twee kleine cakejes mooier dan één grote. Verkort in dat geval de baktijd.
  • Ook de traybake, beslag dat in een braadslede gedaan wordt in plaats van in een cakevorm, lukt in de Aga beter dan cake uit een normale cakevorm. Snijd traybake-cakes niet in plakjes maar in blokjes, zoals bij brownies.
  • Rijkgevulde vruchtencakes, zoals de Engelse Christmas-cake, garen het mooiste als ze heel lang op een lage temperatuur bakken, dus in de kookoven.
  • Cake gemaakt van cakemeel stort in de Aga sneller in door het hoge percentage rijsmiddelen. Gebruik dus bloem, bloem met bakpoeder of zelfrijzend bakmeel.
  • Gebruik altijd zachte boter, dus boter die al een uurtje uit de koelkast is; neem geen gesmolten boter, want dan wordt de structuur van de cake minder luchtig.
  • Neem eieren op kamertemperatuur, voeg ze een voor een toe en mix goed na elke toevoeging.
  • Zeef de bloem boven het boter-eiermengsel en schep hem er luchtig met een spatel door. Als je alle bloem er tegelijk door spatelt, heb je kans dat de cake te zwaar wordt. Zeef daarom de helft of eenderde van de bloem, spatel die erdoor en herhaal dit nog één of twee keer met de rest van het meel.
  • De cake is gaar als een prikker weer droog uit het gebak komt. Maar als je een vulling in je cake hebt, komt je prikker er misschien toch wel plakkerig uit. Kijk in dat geval naar de randen van de cake; als ze iets loslaten van de vorm, is de cake gaar. Je kunt ook met je vinger op de korst van de cake drukken. Als de cake terugveert, is hij goed.