Misschien niet het meest avontuurlijke gerecht dat je kunt bedenken, maar aardappelpuree past eigenlijk overal wel bij. Maar dan wel zo’n heerlijk zachte, luchtige en toch liefst ook een beetje romige, aardappelpuree. In het Aga basisboek vind je een goed basisrecept:
Basisrecept aardappelpuree
1 kilo kruimige aardappels (bijvoorbeeld Eigenheimers), in even grote stukken gesneden
zout
2-2½ dl melk of half melk/half room
50 gram boter, in stukjes
peper en nootmuskaat
Zet de gewassen aardappels onder water en breng ze met wat zout aan de kook op de hete plaat. Laat 5 minuten koken, giet het water af en zet de gesloten pan 40 minuten in de kookoven. Zet de aardappels op de sudderplaat en schud ze even in de pan om ze droog te stomen. Hoe droger de aardappels zijn, des te luchtiger wordt de puree. Pureer de aardappels en voeg melk/room en daarna boter toe. Roer dit er met een houten lepel door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Warm de puree even door op de sudderplaat of zet de afgedekte pan 10 minuten in de kookoven.
Tip: Aardappelpuree wordt luchtiger als je de puree met warme melk in plaats van met koude melk aanmaakt. Zet daarom voordat je met de aardappelpuree begint een maatbeker met melk in de kookoven. Op het moment dat je de melk toevoegt, is die al aardig verwarmd en de puree blijft dan ook lekker heet. Als je koude melk zou toevoegen, zou de puree kunnen ‘instorten’.
Lekker luchtig
Hoe maak je aardappelpuree nu mooi fijn en luchtig? Nee, niet met een (staaf)mixer! En ook niet met een keukenmachine! De mixer of de messen van de keukenmachine zouden de cellen van de aardappel stuk maken, waardoor er zetmeel vrijkomt. Die zetmeel zorgt ervoor dat de puree plakkerig wordt. Niet voor niets wordt zetmeel in de lijmindustrie gebruikt om behangplaksel te maken. Gebruik je de mixer, dan zal je aardappelpuree dus inderdaad op behangplak gaan lijken.
De kunst bij het maken van een luchtige aardappelpuree is dus om de celstructuur van de aardappelcellen niet helemaal kapot te maken. Maar ze moeten wel een béétje kapot gaan om wat zetmeel voor de binding af te geven. Met een aardappelstamper bereik je dat resultaat, maar er blijven wel altijd wat harde stukjes in de puree zitten. Met een aardappelpureepers gaat het nog beter: je maakt daarmee een gladde, fluweelzachte aardappelpuree. Zo’n pureeknijper lijkt een beetje op een grote knoflookpers. Het werkt heel gemakkelijk: leg een paar aardappels in de knijper, doe het handvat omlaag, en de aardappel wordt door de gaatje geduwd.
Hoe geef je aardappelpuree een lekkere twist?
- Voeg wat wasabi toe. Voorzichtig, beetje bij beetje en proef na iedere toevoeging, want wasabi is erg sterk.
- Hak één venkelknol op vier aardappelen fijn en kook mee met de aardappelen. Pureer met de pureeknijper.
- Kook per aardappel één geschild knoflookteentje mee. Pureer ze samen met de pureeknijper.
- Schep 2 eetlepels verse groene kruiden of 2 eetlepels mosterd door de puree.
- Roer er 2 eetlepels pesto en 50 gram geraspte Parmezaanse kaas door.
- Voeg 2 teentjes knoflook en 100 gram geraspte oude kaas toe.
- Schep er 5 kleingesneden gedroogde tomaten op olie, 30 gram olijven in stukjes en wat sliertjes verse basilicum door.
- Vervang de helft van de aardappels door winterwortels, pastinaken, bataten of knolselderij. De bereidingswijze blijft gelijk.
- Schep 2 eetlepels verse groene kruiden of 2 eetlepels mosterd door de puree.
- Roer er 2 eetlepels pesto en 50 gram geraspte Parmezaanse kaas door.
Pommes duchesse
Doe de aardappelpuree in een spuitzak en spuit rozetjes op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Zet de torentjes 15 minuten boven in de braadoven tot ze goudbruin zijn.